اره میزی چیست؟
اره میزی از یک موتور، محور انتقال نیروی موتور به تیغه، تیغهی برش، تیغه جدا کننده و میز کارگیر تشکیل شده که به طور معمول توسط یک بدنه احاطه شدهاند. اتصال محور گردانندهی تیغهی اره به موتور دستگاه ممکن است به صورت مستقیم باشد یا توسط تسمه صورت گیرد؛ هر چه تعداد تسمههای یک دستگاه بیشتر باشد کارایی آن نیز بیشتر خواهد بود. قرارگیری دستگاه در جای خود توسط دو فرمان یا فلکهی تنظیمکننده صورت میگیرد؛ یکی از آنها ارتفاعی از تیغه را که بالاتر از سطح میز کارگیر قرار میگیرد (از ۰ تا ۸ سانتیمتر، در تیغهای به قطر ۲۰ سانتیمتر) تنظیم کرده و به کمک دیگری، زاویهی قرارگیری تیغه بین ۴۵ تا ۹۰ درجه تنظیم میشود.
گونیای راهنمای برش که کاربرد آن در برشهای طولی نمود بیشتری پیدا میکند این قابلیت را دارد که در هر فاصلهای از تیغهی اره روی میز کارگیر با استفاده از گیره در جای خود ثابت و محکم شود. گونیای بعضی از مدلهای ارههای میزی دارای درجهبندی خطکش بوده و حتی در مدلهای دیگری نیز فاصلهی گونیا از تیغه به صورت دیجیتالی نمایش داده میشود؛ هر چند درودگران سنتی و باتجربه تنها به اندازهگیری دستگاه بسنده نکرده و با متر یا خطکش مجدداً عرض برش را اندازهگیری خواهند کرد.
تیغه جدا کننده اره میزی
تیغه جدا کننده روی میز اره قطعهای حیاتی برای میز است که امنیت را بیشتر میکند. تیغه جدا کننده قطعهای فلزی است که دقیقه پشت تیغ اره قرار گرفته است. وقتی قطعه کار را به تیغه نزدیک میکنید. این تیغه برای این طراحی شده که دو قسمت برش داده شده را از هم دور نگه دارد و فشار روی تیغه از عقب رفتن فلز جلوگیری میکند. در برشهای طولی معمولاً قطعه کار پس زده میشود و تیغهی جدا کننده در این مرحله به کار میآید.
با وجود اینکه تیغهی جدا کننده تأثیر به سزایی در پس زده شدن قطعه کار دارد ولی باید گفت که نمیتواند به طور کامل از این امر جلوگیری کند به همین دلیل همیشه پیشنهاد میشود که قانونهای استفاده از اره میزی را قبل از شروع کار مطالعه کنید:
لباس مناسب بپوشید، عینک و محافظ گوش (در صورت نیاز) استفاده کنید. دستتان را از تیغه دور نگه دارید و به نحوی بایستید که در صورت پس زده شدن کار کمترین آسیب به شما وارد شود.
نکته: حین کار با ابزار و ماشین آلاتی مانند اره میزی از پوشیدن لباس گشاد و استفاده از زیور آلات، جواهرات و اکسسوری اجتناب کنید. همچنین اگر موی بلندی دارید حتما آن را جمع کنید.
مکانیزم کاری تیغه
در بیشتر میز ارهها تیغهی جدا کننده بر روی صفحهی زیرین که به بالا و پایین رفتن تیغه کمک میکند وصل است. تیغه جدا کننده دارای مکانیزمی است که میتواند با جا به جایی قسمتی که در آن قرار میگیرد به راحتی جا به جا شود.
این مکانیزم به تیغه کمک میکند تا به راحتی خود را با بالا یا پایین بودن تیغ اره تعدیل کند. تیغه معمولاً جوری طراحی شده است که فاصلهی بین تیغههای دندانه دار و لبهی تیغه جدا کننده کمتر از ۳.۵ سانتیمتر باشد؛ و اثر بخشی بالای این موضوع را وقتی دو قطعه کار تازه به سمت تیغه میروند درک خواهیم کرد. معمولاً تیغهی جدا کننده هم راستای تیغ ارهای که عمق آن مشخص شده بالا و پایین میرود و فرقی نمیکند تیغ اره در چه موقعیتی باشد. برخلاف شکاف دهندهها که برای برشهای افقی از دستگاه جدا میشوند این تیغه میتواند در این برشها و هر برشی که کاملاً در ضخامت قطعه کار فرو رود در جای خود باقی بماند. در موارد بسیار کمی این تیغه مناسب کار نیست و باید جدا شود.
چه زمانی تیغه جدا کننده را از میز جدا کنیم؟
معمولاً وقتی برنامه های نجاری را تماشا میکنیم تیغه جدا کننده، محافظ تیغه و ضامن پس زنی را از میز جدا کرده اند در واقع انگار برای آسانتر شدن مراحل برای تماشای ما این کار را انجام دادهاند اما ممکن است این کار برای نجاران تازه کار این پیام را داشته باشد که این کار متداول است و میتوانند هر زمان خواستند این ابزار را از روی میز بردارند و امکان لطمه زدن به خود را فراهم میکنند.
ولی زمانهایی هست که شما باید به سادگی تیغهی جدا کننده را از دستگاه جدا میکنید زیرا مناسب کار نیست. مثال خوب آن میتواند زمانی باشد که میخواهیم برشهای شیار مانند و فاق پلهای بزنید. در این نوع اتصال تیغه برشهای عمقی نمیزند پس دلیلی برای بودن تیغه وجود ندارد کما اینکه زیادی دست و پای شما را میبندد و نمیگذارد برش به درستی کامل شود. به علاوه از زمانی که میز ارهها از تیغههایی با قطر ۲۵ استفاده میکنند و بیشتر شیار زنها از ارههایی با قطر ۲۰، بین شیار ایجاد شده و تیغهی جدا کننده حداقل فاصله حدود ۵ سانتیمتر ایجاد میشود که در واقع تیغه جدا کننده را کاملاً بیمصرف میکند.
ولی در اکثر کارهای دیگر، یعنی تمامی برشهای طولی و عرضی با سایز استاندارد تیغهی جدا کننده باید باشد؛ و هنگامی که تمامی محافظهای لازم را بر روی میز خود استفاده کنید میز ارهی شما امنیت بیشتری دارد.