آیا چوب افرا برای مبلمان سازی مناسب است؟

چوب افرا برای مبلمان

مواد مختلفی برای مبلمان سازی وجود دارد اما انتخاب چوب مناسب از میان انواع مختلف چوب کار آسانی نیست. وقتی در ذهن خود به دنبال چوبی محکم و بادوام در عین حال با جلوه‌ای خاص هستید چوب افرا گزینه‌ای بسیار مناسب است. چوب افرا در دو نوع الوار متفاوت یعنی الوار نرم و سخت وجود دارد. این تنوع باعث شده تا تمامی وسایل از تخت خواب تا قاب عکس و حتی میزهای بسیار لوکس ناهارخوری را در برگیرد. ولی چه تفاوتی بین چوب افرا نرم و سخت وجود دارد؟ چوب افرا نرم برای مبل سازی مناسب است یا چوب سخت؟ در ادامه با ما همراه باشید تا جواب سوالات خود را پیدا کنید.

چوب افرا چیست؟

افرا، درختی پهن برگ و زیباست که چوبی بسیار محکم و با تنوع رنگی بالا دارد. این درخت در مناطق مختلف جهان، از جمله ایران، یافت می‌شود. چوب افرا به دلیل تنوع رنگی و دوام بالا، محبوبیت زیادی در صنایع مختلف پیدا کرده است. بافت چوب افرا یکنواخت و صاف بوده و ظرافت این چوب به زیبایی هرچه بیشتر آن می‌افزاید. رنگ چوب افرا به نوع درخت بستگی دارد، اما به طور کلی از سفید کرم تا قهوه‌ای مایل به قرمز متغیر است.

چوب افرا از جمله چوب‌های سخت و بادوام است که در برابر ضربه، رطوبت و حشرات مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد. از مهم‌ترین ویژگی‌های چوب افرا می‌توانیم به قابلیت ماشین‌کاری راحت آن اشاره نماییم. از چوب افرا در ساخت مبلمان، کفپوش، آلات موسیقی، ظروف چوبی، مجسمه و بسیاری دیگر از محصولات چوبی استفاده می‌شود.

کاربرد چوب افرا

با توجه به بافت و رنگ‌بندی چوب افرا، این چوب در طیف گسترده‌ای از کاربردها استفاده می‌شود. از چوب افرا می‌توان برای تولید کفپوش‌های خانه، زمین بسکتبال، بولینگ و … هر سطحی که سایش زیادی دارد استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای چوب افرا، ساخت سازهای موسیقی است. این چوب به دلیل ساختار منظم رگه‌ها، استحکام و مقاومت بالا برای تولید سازهای زهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از چوب افرا برای ساخت چوب بیسبال نیز بهره گرفته می‌شود. با این حال عمده‌ترین کاربرد چوب افرا، استفاده از آن در صنعت نجاری، کارگاه‌ها و کارخانه‌های صنعت چوب مانند مبلمان‌ سازی است.

به دلیل بافت متراکم و سطح سفت افرا، این چوب گزینه‌ای مناسب برای ساخت مصنوعات چوبی مختلف است؛ زیرا دانسیته، سختی، مقاومت، چکش‌خوار بودن و سفتی این چوب موجب می‌شود تا اتصالات داخلی مانند پیچ و میخ در عمق چوب جا باز نکنند. علیرغم سختی و سفتی چوب افرا، از وزن تقریبا سبک و مناسب آن نباید غافل شویم. همین امر موجب دوچندان شدن کاربرد این چوب می‌شود. علاوه بر این، انعطاف‌پذیری بالای چوب افرا موجب شده تا بهره‌وری آن افزایش یابد.

چوب افرا در صنعت مبل سازی

در مطالب گذشته به بررسی انواع چوب مناسب برای ساخت مبلمان پرداخته‌ایم. چوب افرا نیز یکی از چوب‌های مرغوب و ارزشمند در صنعت مبلمان و مبل‌سازی است. این چوب دارای بافتی متراکم و سخت است. این ویژگی باعث می‌شود که از این چوب بتوان برای قطعاتی از مبلمان که نیاز به تحمل وزن زیادی دارند مانند پایه مبل استفاده کرد. همچنین چوب افرا مقاومت بالایی در برابر خراش و ضربه دارد، در نتیجه استفاده از آن در صنعت مبل‌سازی سبب می‌شود تا چارچوب مبلمان دوام بالاتری پیدا کند.

 از آنجایی که طیف گونه‌ها و رنگ‌های چوب افرا بسیار متنوع است، از رنگ‌های مختلف آن می‌توان در ساخت انواع مبلمان استفاده کرد. همچنین با روکش و پولیش می‌توان براقیت و زیبایی چوب افرا را افزایش داد. علاوه بر این، چوب افرا دوام و عمر مفید بالایی دارد و در برابر رطوبت و آفت‌های چوب مقاوم است؛ بنابراین مبلمان ساخته شده از این چوب طول عمر بیشتری خواهند داشت. در مجموع، ویژگی‌های منحصربه‌فرد چوب افرا از جمله دانسیته، استحکام، زیبایی و دوام بالا باعث شده است که این چوب ارزشمند جایگاه ویژه‌ای در صنعت مبلمان داشته باشد.

تفاوت چوب افرا نرم و سخت

چوب افرا در کنار چوب‌ های گیلاس , گردو و بلوط از محبوب‌ ترین چوب‌ های سخت در ساخت مبلمان و وسایل خانه است. چوب افرا درصورت پرداخت صحیح عموماً به‌ عنوان چوبی قوی، بادوام و زیبا شناخته می‌شود. این چوب معایب خاص خودش را دارد. برای مثال افرا خیلی ثبات ندارد و مخصوصاً هنگام جلا و پرداخت بسیار مستعد آب رفتن است. اگر افرا کاملاً خشک و به‌خوبی با محیط سازگار شده باشد، تاثیر بزرگی در روند نجاری و نگهداری آن‌ در طول زمان خواهد داشت.

افرا یکی دیگر از چوب‌ های معروفی است که در ساخت مبلمان به کار برده می‌شود. این چوب بسیار مقاوم و سنگین بوده و دربرابر رطوبت و فرسودگی مقاومت خوبی دارد. چوب افرا طرح دایره‌ای داشته و با رنگ سفید متمایل به گرم ظاهر زیبایی دارد. افرا چوب بادوامی است که اگر با تکنیک‌های مناسب پرداخت شود ظاهر منحصربه‌فردی خواهد داشت. کار کردن با چوب افرا مخصوصا هنگام پرداخت و جلا زدن کمی دشوار است.

انتخاب الوار مناسب برای ساخت مبلمان همیشه دو گزینه‌ی افرای نرم و سخت پیش رو است. با این‌که این دو گونه هر کدام از دو درخت مختلف نشأت گرفته‌اند ولی هر دو چوب سخت هستند و قابلیت استفاده در مبلمان سازی با عمر طولانی را دارند.

اگرچه هر دو چوب سخت هستند پس چرا به این صورت نام گذاری شده‌اند؟ نام‌ها برای تعیین کیفیت چوب گذاشته نشده‌اند یعنی شما با خرید چوب نرم قرار نیست چوبی با کیفیت کمتر تحویل بگیرید. انتخاب چوب افرا نرم به دلیل مقایسه‌ی آن با چوب افرا سخت است که در مقابل آن نرم‌تر است. این چوب از خیلی از چو‌ب‌های موجود سخت‌تر و در عین حال انعطاف بیشتری در مقابل افرا سخت دارد.

قسمت عمده‌ی زیبایی مبلمان افرا مدیون تناسب و هماهنگی بافت تخته‌های افراست. در ساخت وسایل چوبی با افرا سعی کنید تا حد ممکن رنگ و طرح بافت تخته‌های کنار هم، شبیه باشند. برخی نجاران کنده‌های بزرگ افرا را خریداری کرده، سپس با اره نواری آن را برش داده و تخته‌های بریده‌ شده را در کنار هم، در ساخت وسایل چوبی استفاده می‌کنند تا از زیبایی یکدستی بافت افرا بهره ببرند. این تکنیک با چوب افرای ببری در ساخت درب کابینت و قسمت جلویی کشو موثر است. ازآنجاکه چوب افرا از نوع چوب‌های سخت محسوب می‌شود هنگام کار با آن مطمئن شوید که ابزار، تیغه و مته‌هایتان به‌خوبی تیز و تمیز هستند.

مزیت‌های چوب افرا نرم

چوب افرا نرم به دلیل مزایای مختلف برای هر دو طرف سازنده و خریدار سال‌ها است که موردعلاقه‌ی نجاران است. در این جا به بعضی مزیت‌های این چوب اشاره می‌کنیم:

تحمل و دوام بالا

چوب افرا نرم از تعدادی درخت افرا به وجود می‌آید که این باعث می‌شود چوبی پایدار با تحمل‌پذیری و دوام بالا و قابل دسترس شود. از آنجا که منبع این چوب از درختان کتفاوتی است باعث می‌شود تا بیشتر از چوب افرا سخت در دسترس باشد. ‌علاوه‌ بر این رشد درخت افرا نرم دو برابر رشد درخت افرا سخت است. این درخت در نصف زمان ممکن رشد کرده و سریع‌تر سخت می‌شود که این برای کارخانه‌هایی که از این چوب به عنوان اولین منبع استفاده می‌کنند مزیتی بسیار مهم است.

تطابق ‌پذیری این چوب نرم به معنای آن است که خریداران می‌توانند مبلمانی سفارش دهند که به راحتی با دیگر وسایل جور می‌شود و ظاهری سازگار با بقیه میز‌ها و صندلی‌ها از گونه‌های دیگر افرا یا دیگر درختان داشته باشد.

پرداخت چوب افرا

همانند دیگر چوب‌های سخت مثل چوب گیلاس، افرا می‌تواند در مرحله پرداخت، به‌ویژه هنگام رنگ‌آمیزی شفاف کمی مشکل‌ساز باشد. در شروع رنگ‌آمیزی، حتما از آستر رنگ شفاف استفاده کنید و لکه‌هایی که پدیدار می‌شوند را مسطح کنید. بااین‌حال مشکل شما تماماً حل نمی‌شود. رنگ شفاف چوب در منافذ چوب فرو می‌رود و درصورت پیدا نکردن منفذ، در زمان پاک کردن، رنگ شفاف از روی کار پاک خواهد شد.

سمباده‌زنی صحیح، رمز یکدست شدن رنگ بر روی چوب است. برای سنباده‌زنی باید به‌تدریج از سمباده‌های نرم‌تر استفاده کنید. از سمباده 120 شروع کرده، سپس از 180 و نهایتاً کار را با 220 به پایان برسانید. سعی کنید در سمباده‌زنی نهایی سطح کار را به‌طور کامل یکدست کنید. سپس بافت انتهای چوب که به‌طور معمول رنگ بیشتری به خود می‌گیرد را با استفاده از ورقه 320 سمباده بزنید. سمباده‌زنی بافت انتهایی کار با سنباده نرم‌تر، حفره‌های پایانی بافت را بیشتر پر خواهد کرد و بدین شکل رنگ بیش‌ازاندازه نخواهد گرفت. قبل از اعمال آستر، رنگ سطح کلی کار را با ملایمت تمیز کنید. پس از مدت کوتاهی، رنگ چوب (شفاف) موردنظر خود را به کار بزنید. یکی دیگر از تکنیک‌های متداول برای پرداخت چوب افرا اعمال روغن تانگ یا روغن بزرک بعد از سمباده‌زنی پایانی است. این روغن‌ها به چوب افرا ظاهری ببر مانند و یا فردار می‌بخشند. کار را با اعمال یک‌لایه شلاک دنبال کنید. برای پرداختی بادوام، شلاک را با لاک‌الکل یا پلی‌اوراتان پوشش دهید.

قیمت مقرون به صرفه

چوب افرا نرم به غیر از سختی و پایداری بسیار ارزان‌تر از دیگر گونه‌ها برای مبلمان‌ سفارشی است. البته نباید با توجه به قیمت ارزان‌تر آن را بی کیفیت‌ قلمداد کرد. دلیل این ارزانی هم سرعت در دسترس بودن آن است اما بادوام بودن این چوب یکی دیگر از دلایل قیمت مناسب آن است. از دید متخصصین این حوزه دلیل متمایز بودن آن است.

مناسب برای پروژه‌ های مختلف

می‌توان گفت که چوب افرا نرم همه کاره است و می‌توان در طیف گسترده‌ای از مبلمان آن را استفاده کرد. این چوب قابلیت بالایی برای راضی کردن مشتریان با محصولات سفارشی دارد. زمانی که چوب توسط کوره خشک می‌شود تحمل بالایی در مقابل مشکلاتی چون شکل پذیری، ترک خوردن، کج شدن حتی در معرض رطوبت‌های مختلف دارد. این نوع چوب با انواع وارنیش‌ قابل استفاده است. بسیاری از خریداران با توجه به طراحی‌های خاصی که مدنظر دارند افرا نرم را به دلیل استفاده‌ی راحت به افرا سخت ترجیح می‌دهند.

چوب افرا نرم انتخاب بسیار مناسبی برای ساخت مبلمان دفتر و منزل هستند. این الوار کیفیت بسیار نزدیکی به افرا سخت دارد ولی با تراکم آن کمتر است که این کار را برای نجاران بسیار راحت می‌کند. بیشتر آن‌ها چوب افرا نرم را ترجیح می‌دهند زیرا نتیجه‌ی زیبا با زمان کم‌تر برای آن‌ها در پی دارد و برای خریداران مقرون به‌صرفه‌تر است. وقتی زمان انتخاب یک چیز بادوام به اندازه کافی زیبا با تحمل پذیری بالا برای مبلمان سفارشی جدیدتان در میان است چوب افرا نرم بهترین گزینه است.

جمع‌بندی

چوب افرا بسیار محکم است، ظاهر زیبایی دارد و قابلیت رنگ‌پذیری خوبی دارد. نجاران و فعالان در صنعت مبلمان به دلیل طیف رنگی گسترده، الگوی رگه‌های صاف و دوام فوق‌العاده‌ چوب افرا، آن را گزینه‌ای ایده‌آل برای مبل‌سازی می‌دانند. ده‌ها گونه از درختان افرا در سراسر جهان وجود دارد که از چوب آن‌ها می‌توان در زمینه‌های مختلف استفاده نمود. امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کلی و مهمی درباره چوب افرا به دست آورده باشید و با توجه به مزایا و معایب آن از این چوب در کارهای نجاری مختلف، خراطی و مبلمان سازی استفاده کنید.

سوالات متداول

استحکام و دوام چوب افرا چگونه است؟

چوب افرا با مقاومت و تراکم بالایی که دارد از جمله چوب‌های سفت و سخت به شمار می‌آید. این چوب از استحکام و دوایی بالایی برخوردار است.

طیف رنگی چوب افرا چگونه است؟

 درختان افرا بسته به نوعی که دارند، طیف رنگی گسترده‌ای را شامل می‌شوند. با این حال رنگ چوب افرا از سفید کرم تا قهوه‌ای مایل به قرمز متغیر است.

کاربرد چوب افرا چیست؟

از چوب افرا در زمینه‌ها و صنایع گوناگون مانند دکوراسیون داخلی، ورزش، سازهای موسیقی و مبل‌سازی استفاده می‌شود.

چرا از چوب افرا در صنعت مبل‌سازی استفاده می‌شود؟

چوب افرا به دلیل استحکام بالا، قابلیت ماشین‌کاری و پرداخت‌پذیری، طیف رنگی ایده‌آل، مقاومت در برابر رطوبت و دوام بالا، گزینه‌ای مناسب در صنعت مبلمان است.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *