معرفی انواع مته برای دریل الکتریکی و بررسی کاربرد آنها

تنوع کاربرد یک دریل الکتریکی در گرو تنوع و تعدد مته‌ها و سایر لوازم جانبی موجود در یک کارگاه است. با اتصال مناسب مته‌ها و فرزهای انگشتی، پیچ‌گوشتی‌های مختلف و سایر سری‌های موجود، می‌توان دریل را به ابزاری ارزشمند و قابل استفاده در تمامی مراحل یک پروژه مبدل کرد. برای مثال با بستن یک سنباده روی آن مانند فرز انگشتی، و همچنین سوار کردن آن روی یک پایه‌ی ثابت می‌توان این دریل شارژی را به یک دستگاه سمباده‌ی ثابت تبدیل کرد. همچنین با استفاده از سری‌های سوهان‌شکل، از دریل برای تراشیدن و شکل دادن به چوب بهره برد.

البته، مته‌ها پرکاربردترین لوازم جانبی برای دریل‌های الکتریکی به شمار می‌روند. به همین جهت انواع گوناگونی از آن‌ها برای کار با مواد و مصالح مختلف تولید و عرضه می‌گردد؛ آهن، بتن و چوب اصلی‌ترین هدف تولید مته‌های مختلف هستند. لازم به ذکر است که مته‌ها قابلیت تیز شدن نیز دارند و می‌توان برای اطمینان از عدم بروز خطا در هنگام کار و نیز حفظ نهایت دقت، با تیز کردن لبه‌های مته، قدرت برش آن‌ها را افزایش داد.

معرفی انواع مته

ما در این بخش به معرفی انواع مته پرداخته ایم :

مته‌ی مارپیچ (Twist Bit)

در دسترس‌ترین و پرکاربردترین نوع مته‌ها، مته مارپیچ است. این مته خود انواع گوناگونی داشته و بر حسب نوع مصالحی که با آن کار می‌شود، تقسیم‌بندی می‌گردد. برای مثال مته الماسه، که نوعی از مته‌های مارپیچ می‌باشد، دارای زائده‌هایی در طول لبه مارپیچی خود است و از آن برای سوراخ‌کاری در مصالح ساختمانی استفاده می‌شود.

اما برای سوراخ‌کاری در آهن از مته کبالت استفاده می‌گردد. به این دلیل که هنگام سوراخ‌کاری آهن، حرارت بسیار زیادی تولید شده که ممکن است حتی منجر به ذوب شدن یا سوختن نوک مته گردد. به همین دلیل به منظور مقاومت در برابر حرارت زیاد هنگام سوراخ‌کاری، از کبالت استفاده می‌شود. حالت مارپیچ این مته‌ها این امکان را می‌دهد تا در حین سوراخ‌کاری، مواد زائد از سوراخ بیرون ریخته شود.

 

مته نوک‌تیز (Brad-point Bit)

این نوع مته دریل در واقع نوع دیگری از مته‌های مارپیچ است. تنها تفاوت موجود، همان‌طور که از نام این گروه از مته‌ها نیز بر می‌آید، به جای نوکِ پیکانی وجود یک نوک تیز است. مزیت این نوک تیز هم در مقاومت آن در برابر لیز خوردن مته و فرو رفتن نوک آن در سطح مورد نظر هنگام شروع سوراخ‌کاری است. همچنین دو سرِ کناری قسمت جلویی مته نیز دارای حالت نوک‌تیز بوده تا سوراخ‌کاری با نهایت دقت صورت گرفته و از خوردگیِ لبه‌های سوراخ جلوگیری به عمل آید. معمولاً بیش‌تر درودگران از این مته برای سوراخ‌کاری چوب استفاده می‌کنند.

 

مته خزینه (Counterbore Bit)

این مته –که می‌توان گفت تنها برای سوراخ‌کاری چوب، نئوپان و ام‌دی‌اف به کار می‌رود- در واقع ترکیبی از چند مته است و به صورت همزمان چوب را سوراخ نموده، آن را خزینه کرده و جا برای درپوش روی پیچ نیز ایجاد می‌کند.

 

مته برگی (Spade Bit)

از این مته برای ایجاد سوراخ‌های عریض‌تر (تا حدود ۳ سانتی‌متر) استفاده می‌شود. در برخی از مدل‌ها، دو سرِ بازوهای مته نیز دارای نوکِ تیز بوده که به دقت هر چه بیش‌تر هنگام برش‌کاری کمک می‌کند.

مته برگی

مته گرد بُر (Hole-saw Bit)

از این مته برای سوراخ‌کاری با قطر بیش از ۳ سانتی‌متر استفاده می‌گردد. مته گرد بُر شامل یک مته مارپیچ در وسط و یک مته استوانه‌ای بوده که دور آن را احاطه کرده است.

 

سَری‌های پیچ‌گوشتی (Screwdriver Bit)

برای باز و بسته کردنِ پیچ‌ها به کار می‌روند. سری‌های پیچ‌گوشتی با ابعاد مختلفی عرضه می‌گردند.

 

۰/۵ (۰ نظرات)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *