یکی از ابزارآلات ضروری در هر خانهای که از آن برای تعمیرات و ساخت وسایل مختلف استفاده میشود، دریل است. وظیفه اصلی دریل سوراخ کاری در مواد مختلف مانند چوب، دیوار، ام دی اف، سیمان، فلز و … است. دریل انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع کار میتوان دستگاه مناسب را انتخاب کرد. همین تنوع گاهی باعث میشود که کاربر در انتخاب دچار سردرگمی شود. با ما همراه باشید تا در ادامه با دریل شارژی ، کاربردهای آن، نحوه تنظیم و تفاوت آن با دریل برقی آشنا شوید.
دریل شارژی یا برقی؟
این سوالی است که بیشتر افراد هنگام خرید دریل با آن متوجه میشوند یا به عبارتی دیگر در انتخاب بین دریل بی سیم و سیمدار مردد میشوند. به طور کلی نیروی محرکه هر دو ابزار برق است با این تفاوت که دریل شارژی میتواند نیروی برق را در خود ذخیره کند و بدون نیاز به اتصال به برق از آن استفاده کرد اما پاسخ به این سوال که کدام دریل بهتر است تا حد زیادی به کاربرد شما بستگی دارد. دریل شارژی یا اره برقی ؟
دریل های سیمدار قدرت بالاتری نسبت به دریل شارژی داشته و برای کارهایی سنگین مناسب تر هستند و به همین جهت وزن بیشتری دارند. وزن زیاد دریل برقی یا سیمدار معایبی دارد که از جمله آن میتوان به حمل و نقل نسبتا سخت و سختی کار در موارد سوراخ کاری در جاهایی با دسترسی محدود یا سقف اشاره کرد.
هم چنین باید این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که به دلیل نیاز این دریل به برق امکان کار در مکانهایی که برق ندارد یا دور از دسترس است هم نوعی محدودیت ایجاد میکند.
مزایای دریل پیچ گوشتی شارژی
این وسیله برتریهای زیادی نسبت به نوع دستی خودش دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
قابل حمل بودن
پیچ گوشتی شارژی ابزاری است که شما میتوانید آن را به راحتی جابجا کنید. این وسیله خیلی جمع و جور و کوچک است و شما را قادر میسازد که در هرمکانی نسبت به باز و بسته کردن پیچ های مختلف اقدام کنید. برای مثال میتوانید از این وسیله در مکان هایی که برق وجود ندارد هم استفاده کنید.
انعطاف پذیری
یکی از دلایل مهمی که دریل پیچ گوشتیهای شارژی محبوب هستند قابل حمل بودن آنها است. به دلیل ابعاد خیلی کوچکی که این نوع پیچ گوشتی دارد، شما میتوانید در محیطهای بستهای که فضای خیلی کمی هم در اختیار شما قرار دارد از آن استفاده کنید.
سرعت عمل بالا
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، یکی از قابلیتهای دریل پیچ گوشتی شارژی صرفه جویی در زمان است. شما با استفاده از پیچ گوشتی شارژی میتوانید در سریعترین زمان ممکن یک پیچ را باز یا بسته کنید.
معایب دریل پیچ گوشتی شارژی
باید این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که این ابزار مقدار انرژی مشخصی را در خود ذخیره میکند و هر چه بیشتر از آن کار بکشید، به همان میزان از قدرت باتری کاسته خواهد شد.
مناسب برای پروژههای خانگی و نیمه صنعتی
خراب شدن باتری در صورت عدم استفاده از ابزار در بلند مدت هم از دیگر معایب دریل شارژی است؛ به همین جهت توصیه میشود که حتی اگر نمیخواهید از آن استفاده کنید، هر چند وقت یکبار آن را روشن کرده تا از خراب شدن باتری جلوگیری کنید.
قسمتهای مختلف دریل شارژی
یک دریل پیچ گوشتی شارژی از اجزا مختلفی تشکیل شده است اما مهمترین قسمتهای آن عبارتند از:
- کلید روشن و خاموش
- کلید تنظیم سرعت
- کلید فعال و غیرفعال کردن حالت چکشی
- کلید قفل روشن و خاموش
- کلید تعویض جهت چرخش
- عمقسنج برای تنظیم عمق سوراخ
- سه نظام
- دستگیره نگهدارنده
تنظیم دریل شارژی
دریل یکی از پر طرفدارترین ابزار است اما تراز کنندههای متفاوتی که وجود دارند باعث میشوند یک کاربر تازهی خانگی گیج شود. در اینجا به تنظیم دریل قبل از استفاده میپردازیم. البته با استفاده از تراز لیزری می توان از دریل های بدون تراز استفاده کرد.
دریل تقریباً در اکثر کارهای خانگی کاربرد دارد ولی آیا میدانید چطور یک دریل را به بازدهی بالایی برسانید؟ استفاده از دریل بسیار فراتر از تنظیم مته و شروع دریل کاری است. در این مقاله به تمامی تنظیمات موجود برای ابزاری مانند دریل و انواع پیچ گوشتیها خواهیم پرداخت.
کنترل قسمت جلو و عقب دریل
تمامی دریلها دارای این کنترل هستند. دکمهای کشویی است که تغییرات مسیر را نشان میدهد فلشی مربوط به جهت یابی کنار دکمه تعبیه شده است. با تنظیم کردن در مرکز دستگاه قفل میشود. پس در صورتی که با وجود داشتن شارژ کافی دستگاه روشن نشد حواستان به وجود این دکمه باشد.
تنظیم سرعت دریل
اکثر دستگاههای دریل و شارژی دارای دو سرعت هستند اما این دستگاه سه سرعتی است برای ترازی بهتر. این دندهی قابل تنظیم، تطبیق پذیری بیشتری با توجه به تنطیم بر اساس گزینهها پیدا میکند. تنظیم در سرعت ۱ سرعت کم و گشتاور بالایی دارد و خیلی مناسب پیچ گوشتی است. تنظیم روی عدد ۲ سرعت و گشتاور متوسطی به ما میدهد که هم برای دریل کاری و هم برای پیچ گوشتی مناسب است. انتخاب سرعت بالاترین میزان سرعت است که بیشتر برای اتصالات استفاده میشود. هیچ وقت تا موقع ایست کامل دستگاه سرعت را عوض نکنید زیرا به دنده آسیب میزنید.
تنظیم کلاچ
تنظیمات کلاچ یکی از مهمترین قسمتهای موجود است. لیستس از اعداد ۱ تا ۲۰ جلوی روی شماست که دامنهی گشتاور شما را تعیین میکند. هرچه شماره بالاتر رود گشتاور بیشتر و اتصالات بیشتری را میتوان به سرانجام رساند.
تنظیمات دریل و دریل چکشی
گذشته از بالاترین سرعت روی کلاچ مته دریل میتواند جزء تنظیمات کار باشد. برای این کار قبل از دریل کاری سر تیز مته را روی نقطهی دریل قرار دهید. اگر متهی شما چکشی است دارای تنظیماتی برای کارایی آن روی دریل است. این تنظیمات در داخل دریل حرکت چکشی آن را درگیر میکند و توسط باد آسیب رسانی در پشت مته به کمک حرکت چکشی آن رفته و به دریل کردن آجر و مصالح ساختمانی کمک میکند.
نکته: هیچ کدام از این تنظیمات را به هنگام اتصال و یا بستن پیچ توسط پیچ گوشتی استفاده نکنید. دریل کلاچ نمیشود که به معنی آن است که موتور عقب کشیده نمیشود که اگر بیش از حد باشد متوقف میشود و باعث چرخشی ناگهانی میشود. میتواند به مچ و دست آسیب جدی برساند.
تنظیم سه نظام بدون کلید
برای اضافه کردن مته، احتیاج دارید که سه نظام را باز کرده. دندانهها به اندازه کافی گسترده شده که مته را جا بزنید. دستهی سه نظام را در جهت عقربههای ساعت بکشید تا مته را جا اندازید. متهای حدود ۱۹ میلیمتر را جای گذاری کرده و با چرخاندن دسته سه نظام در جهت عقربههای ساعت آن را تا زمانی صدای چفت شدن آ را بشنوید بچرخانید. سه نظام بدون دکمه بدان معناست که باید توسط دست چفت شود. در صورت استفاده از متهی شش شیار مطمئن شوید که لبه ها به تیغه محکم چفت شده باشد.
ماشه را کشیده و در صورتی که متوجه تاب داشتن مته شدید خیلی سریع متوجه خواهید شد که تا چه اندازه مته سرگردان است.
راه سریعتر برای نصب مته این است که مته را در حالت عقب گرد گذاشته، پایین سه نظام را محکم بگیرید و به آرامی ماشه را بکشید تا مته باز شود. سپس مته را در سه نظام قرار داده و دریل را در حالت جلو گرد گذاشته و درحالیکه سه نظام را در محل نگاه داشتهایم به آرامی ماشه را بکشیم. در آخر باید ماشه را آزاد کنید تا با دست مته را در جای درست محکم کنید.
دستهی دریل
یکی دیگر از مشخصات یک پیچ گوشتی خوب دسته آن است. در صورتی که میخواهید پیچ گوشتی شارژی به خوبی در دستان شما قرار بگیرد، سعی کنید مدلی را انتخاب کنید که دسته آن چسبندگی خوبی دارد.
یک دستهی خوب از خسته شدن دستهای شما جلوگیری میکند و به همین خاطر یکی از مهمترین نکات در زمان خرید دریل پیچ گوشتی شارژی دسته آن است.
سه نظام در دستگاه دریل پیچ گوشتی شارژی
در دریل پیچ گوشتی شارژی سه نظام همیشه حالت اتوماتیک بوده است و به دو شکل پلاستیکی و فلزی ساخته میشود. نوع فلزی وزن و قیمت بیشتری دارد اما استحکام آن نیز بیشتر است.
نشان دهنده شارژ
اکثر ابزارآلات شارژی نشانگری داشته که به شما نشان میدهد چقدر از شارژ دستگاه شما باقی است. نماد باتری را فشار دهید تا چراغ نشانگر را روشن کنید. در بعضی از دستگاهها این چراغ روی خود ابزار وجود دارد نه روی باتری. گاهی اوقات بدون اینکه سرعت آن ابزار کم شود به ناگهان خاموش میشود. به همین علت این نشانگرها به شما کمک میکند که سوپرایز نشوید.
ولتاژ
ولتاژ موتور از نکاتی است که در زمان خرید پیچ گوشتی شارژی باید به آن توجه کنید. اینکه چه ولتاژی برای شما مناسب است به موضوعات مختلفی بستگی دارد. مثلا برای کار با چوب، یک موتور کوچک با ولتاژ ۳.۸ کاملا برای شما مناسب است اما اگر میخواهید کارهای سنگین انجام دهید، باید از پیچ گوشتیهای ۱۲ ولت استفاده کنید. قویترین موتور در حال حاضر موتور ۱۸ ولت است.
باتری
آخرین اما مهمترین نکتهای که باید در زمان خرید پیچ گوشتی شارژی در نظر داشته باشید، عمر باتری است. البته اگر به صورت روزمره از پیچ گوشتی استفاده نمیکنید، عمر باتری خیلی مهم نیست اما در صورتی که قصد دارید به صورت روزانه از آن استفاده کنید باید مطمئن شوید که از عمر باتری کافی برخوردار باشد.
دیمر
دیمر به دو شکل الکترونیکی و مکانیکی وجود دارد و کاربرد آن کم و زیاد کردن سرعت چرخش دریل است. در دیمر الکترونیکی هرچقدر ماشه بیشتر فشار داده شود سرعت چرخش بیشتر میشود و در صورتی که آن را تا انتها فشار دهید، سرعت آن به حداکثر میرسد.
کاربرد دیمر کنترل سرعت باز و بسته شدن پیچ است. در سرعت کمتر، شما کنترل بیشتری روی باز و بسته کردن پیچ دارید و از رد کردن سر پیچگوشتی جلوگیری میکند.