شو سوگی بن و رنگ‌آمیزی چوب در ۴ مرحله، زیبایی زوال‌ناپذیر

پیش از این در مورد یاکیسوگی سنتی که مهد آن ژاپن است مطلبی برای شما آماده کرده بودیم. همچنین گفته بودیم که این روش بعد از اینکه در غرب مورد استفاده قرار گرفت دستخوش تغییراتی شد و حتی نام آن به شو سوگی بن یا شو شِن بَن تغییر کرد و تا حدودی ماهیت آن عوض شد. امروزه شو سوگی بن در غرب بیشتر از اینکه جنبه بهینه‌سازی چوب در مقابل محیط زیست را داشته باشد، جنبه تزئینی پیدا کرده و هنرمندان صنایع چوبی به پیشرفت‌های جذاب و دلنشینی در آن رسیده‌اند. آنها دیگر نه تنها از چوب سرو بلکه از انواع چوب‌ها در این تکنیک و البته به شکل متفاوتی استفاده می‌کنند. هایلایت‌های بوجودآمده در بافت چوب جذابیت بصری خاصی ایجاد می‌کند. این جذابیت وقتی تکمیل می‌شود که به آن فرآیند رنگ‌آمیزی هم اضافه می‌شود. برای بررسی چگونگی انجام این تکنیک در ادامه تجربه یک نجار خوش‌ ذوق به اسم جانی بیلدز را با شما به اشتراک می‌گذاریم:

مواد و وسایل مورد نیاز:

تورچ، اِستِین یا رنگ چوب، سنباده چرخشی، برس سیمی، پُلی اورتان

اِستِین یا wood stain در واقع به رنگ محلول یا معلق در یک حلال یا غیر حلال مثل آب، الکل، مشتقات نفتی و یا یکی از موارد مورد استفاده در فینیشینگ مثل پلی اورتان گفته می‌شود.

  • مرحله 1: شو سوگی بن، چوب را بسوزانید!

تکنیک سوزاندن چوب با تورچ

تکنیک سوزاندن چوب با تورچ

این تکنیک می‌تواند با تورچ‌های کوچک هم انجام شود. اما پیشنهاد این است که همان‌طور که در تصویر می‌بینید، از یک تورچ بزرگ پروپان استفاده کنید. این مورد نتیجه بهتر و باکیفیت‌تری خواهد داشت، کنترل آن راحت‌تر است و مثل تورچ‌های کوچک سوختگی‌های موضعی ایجاد نمی‌کند.

  1. قبل از اینکه روی پروژه خود کار کنید، روی چند مورد تستی این تکنیک را امتحان کنید. صفحات چوبی الگوهای خطی متفاوت و میزان رطوبت متفاوتی دارند. این شرایط متفاوت در حرارت دیدن و سوختن چوب تاثیراتی دارد. به دو عکس زیر توجه کنید. در عکس سمت راست الوگهای خطی روی چوب به نسبت عکس سمت چپ طولانی‌تر و پهن‌تر هستند. بنابراین فرآیند حرارت‌دهی خیلی سریع‌تر منجر به سوختن چوب شده و نتیجه به دلنشینی آنچه که در عکس سمت چپ اتفاق می‌افتد، نیست.
شو سوگی بن در بافت های مختلف

شو سوگی بن در بافت های مختلف

  1. برای حرارت‌دهی به چوب، تورچ را در فاصله 30 تا 45 سانتی‌متری چوب نگه دارید. سعی کنید تورچ را در همان فاصله به نرمی در سرتاسر چوب حرکت دهید. این عمل به نقاشی با آتش می‌ماند. همین که شروع به انجام این عمل می‌کنید، خواهید دید که رنگ چوب به آرامی در اثر حرارت عوض می‌شود.
  2. درجه‌های مختلفی از حرارت‌دهی و نیم‌سوزشدن را می‌توان اعمال کرد. اما اگر بعد از شو سوگی بن می‌خواهید فرآیند رنگ‌آمیزی را هم انجام دهید، باید میزان این حرارت‌دهی کم باشد تا بافت‌های چوب به خوبی در رنگ اعمال‌شده دیده شوند.
  • مرحله 2: سطح چوب را برای رنگ‌آمیزی آماده کنید
برس چوب

برس چوب

به محض اینکه چوب خنک می‌شود، وقت آماده کردن سطح برای رنگ‌آمیزی فرا می‌رسد.

  1. از یک برس سیمی به منظور زدودن دوده و خاکستر حاصل از شو سوگی بن، به آرامی در سطح چوب استفاده کنید. به زور متوسل نشوید که ممکن است جای سیم‌های برس روی چوب بر جا بماند.
  2. برای چوب‌هایی که بیشتر سوخته است مانند عکس دوم از تصاویر بالا، می‌توانید با فشار بیشتری از برس استفاده بکنید تا یک لایه دوده از روی چوب برداشته شود.
  3. سطح چوب را پاک کنید. تا جایی که می‌توانید دوده‌ها را از روی سطح چوب پاک کنید. استفاده از پمپ باد در این مرحله می‌تواند بسیار موثر باشد.
  • مرحله 3: رنگ کنید. اِستِین کنید!
رنگ کردن چوب

رنگ کردن چوب

  1. روی مساحت بزرگی از سطح، کار نکنید. مهم است که پیش از اینکه رنگ خیلی روی چوب بنشیند، بتوانید آن را پاک کنید.
  2. یک لایه رنگ کنید و سپس آن را بعد از 5 تا 10 ثانیه پاک کنید. با توجه به ترجیح خود مقدار رنگ را بیشتر یا کمتر کنید.
  • مرحله 4: سنباده‌زنی و پایان
فینیشینگ و سنباده زنی چوب

فینیشینگ و سنباده زنی چوب

  1. یکی از تکنیک‌هایی که شو سوگی بن همراه با رنگ‌آمیزی را جذاب می‌کند این است که با کمک سنباده، بعضی از بخش‌های چوب را طوری سنباده کنید که رنگ طبیعی خود چوب نمایان شود. نقاط ایده‌آل برای این کار می‌تواند بخش‌هایی باشد که بافت چوب خم می‌شود و پیچ می‌خورد. به تصاویر بالا دقت کنید.
  2. این بخش‌ها را سنباده کنید تا رنگ طبیعی چوب بیرون بزند. به این ترتیب یک کنتراست دلنشین بین چوب طبیعی، چوب نیم‌سوزشده و چوب رنگ‌شده دارید.
  3. اوایل کار ممکن است آن چیزی را که به دلتان می‌نشیند نتوانید اجرا کنید. سعی کنید در سنباده‌زنی مهارت کسب کنید تا بتوانید به همان کنتراستی که می‌پسندید روی سطح چوب برسید. یادتان باشد که اینکار را به نرمی انجام دهید.
  4. برای پایان کار چند لایه پلی اورتان روی سطح مالش دهید. این عمل موجب دیده شدن بافت چوب و رنگ‌ها می‌شود.

در آخر چند پروژه اجراشده دیگر جانی بیلدز را می‌بینید. زیباست، نه؟

شو سوگی بن و رنگ کردن چوب

شو سوگی بن و رنگ کردن چوب

منابع:

تکنیک شو سوگی بن و سوزاندن چوب
رنگ چوب در ویکیپدیا

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *