نکات مهم برای جلوگیری از آتش سوزی
با توجه به حجم مواد اولیه اشتعالزا مانند چوب و سایر مشتقات آن به عنوان اصلیترین ماده اولیه و همچنین منابع مختلف گسترشدهنده آتش (همچون لوازم و دستگاههای برقی و الکتریکی) در فضای کارگاه، یکی از اصلیترین و مهمترین اصول ایمنی در تجهیز کارگاه تمهیدات مربوط به جلوگیری از ایجاد آتشسوزی است. به غیر از چوب، وجود انبوهی از خاک اره و گرد چوب، ضایعات انباشته شده چوبی، رنگ و سایر پوششهای مربوط به اتمام کار، تینر از جمله موادی هستند که همواره در معرض دستگاههای الکتریکی و ماشینها قرار گرفتهاند؛ دستگاههایی که در حین کار با آنها حرارت و جرقه تولید شده و میتواند شروع یک آتشسوزی باشد. همجواری این مواد و دستگاهها احتمال حریق را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. برای مثال استفاده از موادی مانند تینر که به سرعت در هوا تبخیر میشود ممکن است با جرقه کوچکی از یک دستگاه، یک آتشسوزی بسیار پرهزینه و مهیب را صورت دهد.
نخستین قدم در مواجهه با این مسئله پیشگیری است. تمامی رنگها، مواد پوششی، حلالها (مانند تینر) میبایست حتما جدا از منابع حرارت (مانند دستگاهها و ماشینآلات) قرار گرفته و نگهداری شوند. لازم است این مواد را برای اطمینان هر چه بیشتر در داخل یک محفظه شیشهای هوابندی شده و یا یک کابینت فلزی (تا حد امکان ضد حریق) قرار داد. پارچههای آمیخته به مواد آتشزا را به منظور خشک شدن حتما در فضای خارج از کارگاه و در هوای آزاد آویزان کرده و یا آنها را داخل آب گذاشته و در یک محفظه و یا کابینت فلزی قرار دهید. هنگام کار کردن با پوششها و مواد مربوط به اتمام کار حتما پنجرههای کارگاه را باز نمایید و از تهویه هوا استفاده کنید تا بخار و ذرات پخش شده از این مواد در فضای کارگاه باقی نماند.
برای رو به رو شدن با حریق خود را آماده کنید. لازم است یک حسگر دود را در دیوار یا سقف کارگاه نصب کرده و حتما یک کپسول آتشنشانی را در جایی که به سرعت و به سادگی قابل دسترس است قرار دهید. مسیر تخلیه به هنگام حرق را مشخص کنید؛ به نحوی که در هر اتاق از فضایی که کارگاه در آن واقع شده است دو راه فرار وجود داشته باشد. اگر آتش به یکی از دستگاههای الکتریکی، ماشینآلات، کابل و یا پریز برق رسید، به سرعت برق کارگاه را قطع کنید.
به هنگام حریق حتما آتشنشانی را مطلع ساخته و میزان و حجم آتش را شرح داده و تا هنگام رسیدن نیروی کمکی سعی کنید تا آتش را مهار نمایید. اما اگر آتش قابل کنترل نباشد یا از داخل دیوار و سقف شروع شده باشد، به سرعت ساختمان و فضای کارگاه را تخلیه نمایید.
نصب حسگر دود در کارگاه نجاری
برای نصب حسگر ابتدا درپوش آن باز کرده و در محل مورد نظر (روی سقف یا دیوار) قرار دهید. محلهای مخصوص به پیچ کردن را روی سقف (یا دیوار) علامتعذاری کنید. محل علامتگذاری شده را با دریل سوراخ کرده و سپس رولپلاک را داخل سوراخ ایجاد شده قرار دهید. درپوش را در محل مورد نظر قرار داده و [در حالتی که درپوش آن باز است] با پیچ آن را در جای خود محکم کنید. سپس باطری حسگر را در آن قرار داده و درپوش را ببندید.
لازم است که حتما یکبار در ماه حسگر دود را آزمایش کرده و از کارکرد صحیح آن اطمینان حاصل نمایید. برای این منظور ابتدا لازم است کلید “تست” را روی حسگر فشار دهید. سپس یک کبریت و یا یک شمع را روشن کرده و درست زیر دریچه حسگر قرار دهید تا دود وارد آن شود. در صورتی که آژیر خطر به صدا در نیامد و یا صدای آن به اندازه مورد نظر بلند نبود (که نشانگر ضعیف شدن باطری است) میبایست باطری حسگر را تعویض نمایید.
مهار آتش در کارگاه نجاری
مهمترین نکته در مورد خاموشکنندههای آتشنشانی این است که بدانید هر خاموشکننده برای اطفاء نوع خاصی از آتشسوزیها مناسب است؛ بنابراین شما میبایست قبلا بر اساس نوع مادهای که ممکن است دچار آتشسوزی گردد نسبت به تهیه خاموشکننده مناسب اقدام نمایید. به منظور اطفاء حریق در یک کارگاه نجاری میبایست از یک کپسول آتشنشانی با قابلیت اطفاء آتشسوزی نوع A، B و C استفاده نمود. نوع A آتشسوزی حاصل از چوب و سایر جامدات معمولی، نوع B آتشسوزی حاصل از مایعات مختلف و همچنین نوع C آتشسوزی حاصل از اتصالات برق و به طور کلی آتشسوزی حاصل از الکتریسیته است.
به منظور اطفاء حریق با استفاده از کپسول آتشنشانی میبایست با حفظ فاصلهای مناسب رو به آتش ایستاد به صورتی که پشت شما به نزدیکترین خروجی باشد. کپسول آتشنشانی را به صورت عمودی نگه داشته و میله قفلکننده دستگیره کپسول را از جای خود خارج کنید. در این حالت نازل آن را به سمت مرکز آتش بگیرید. سپس دستگیره کپسول را فشار داده و به سرعت نازل را به سمت چپ و راست حرکت دهید تا آتش خاموش شود. باید همواره مراقب شعلهور شدن مجدد شعلههای آتش بود و بنابراین میبایست آماده استفاده مجدد از کپسول را نیز داشته باشید. در صورتی که شعلههای آتش قابل مهار نبود سریعا کارگاه را ترک کنید. پس از استفاده از کپسول آتشنشانی باید حتما آن را شارژ نموده و در صورت غیر قابل شارژ بودن، میبایست کپسول آتشنشانی جدید جایگزین گردد.
کلیه خاموشکنندهها میبایست به وسیله مصرفکننده یا کارخانه سازنده مورد آزمایش قرار گیرند. بازدید ماهیانه؛ که با توجه به شرایط آب و هوای هر منطقه از یک ماه تا سه ماه یک بار انجام میگردد و در این حالت کپسول آتشنشانی به لحاظ ظاهری و از نظر سالم بودن پلمپ، قرار داشتن در محل خود، کم نشدن فشار، سالم بودن نازل و ضربه نخوردن مورد بازدید قرار میگیرد. بازدید سالانه؛ که برای اطمینان از عملکرد مواد اطفائیه درون خاموشکننده بر روی حریق بایستی بعضی از آنها در حریقهای تمرینی و آموزشی استفاده کرده و سپس خاموشکننده را شارژ و جهت استفاده مجددا آماده نمود.