چگونه میز برش را تنظیم کنیم؟ به همراه نکاتی پیرامون ایمنی دستگاه

نحوه‌ی تنظیم میز برش (اره میزی)

اگر می‌خواهید نخستین برش را با ارّه میزیِ خود انجام دهید یا میز برش دستگاهی است که به ندرت و هر از چند ماه یک بار برای مصارف شخصی از آن استفاده می‌نمایید، لازم است پیش از شروع کار با آن، تنظیمات لازم را انجام دهید. عدم تنظیم صحیح دستگاه ممکن است به مشکلات عدیده‌ای منجر شود؛ از جمله لرزشِ بیش از حد تیغه‌ی ارّه در حین برش، افزایش احتمال لگد زدنِ قطعه‌ی کار، عدم اجرای برش‌های دقیق و یا حتی ایجاد اثرات ناشی از سوختن چوب بر روی لبه‌های قطعه‌ای کار. حتی خطایی در حدود ۱ میلی‌متر نیز می‌تواند در کیفیت و یا استقامت کارِ ساخته‌شده تأثیرگذار باشد.

قسمت‌هایی از دستگاه ارّه میزی که نیازمند بیشترین توجه پیش از شروع کار هستند عبارت‌اند از: میز کارگیر، تیغه‌ی ارّه، گونیای متحرک فارسی‌بر (به طور کلی این گونیا برای برش‌های عرضی مورد استفاده قرار می‌گیرد)، و همچنین گونیای ثابت برای برش‌های طولی.

پیش از انجام هر گونه برش، نخست می‌بایست از قرار گرفتنِ صحیح هر یک از این قسمت‌ها در جای مناسب خود اطمینان حاصل نمود. قبل از انجام هر گونه تنظیماتی، ابتدا دستگاه را از برق جدا کنید. سپس تیغه‌ی ارّه را در بالاترین حالت خود قرار داده و مراحل زیر را انجام دهید. برای اطمینان از تنظیم صحیح تیغه‌ی ارّه و برش کاملاً صاف آن می‌توان چند برش آزمایشی را انجام داد؛ به این صورت که یک قطعه چوب را به دو قسمت برش داده و یکی از دو قطعه را بچرخانید. سپس انتهای دو قطعه را به یکدیگر بچسبانید؛ در این حالت بین دو قطعه هیچ فاصله‌ای نباید وجود داشته باشد، انگار که از ابتدا هیچ برشی صورت نگرفته است. به این دلیل که لرزشِ عادی دستگاه نیز می‌تواند تیغه‌ی ارّه را از حالت تنظیم اولیه‌ی خود خارج کند، هر از گاهی لازم است تا مجدداً آن را در جای صحیح خود تنظیم نمود.

  1. در مرحله‌ی نخست باید گونیای متحرک فارسی‌بر را درست عمود بر تیغه‌ی ارّه قرار دهید. یک قطعه چوبِ چهار تراش را در مقابل گونیا با دست نگه‌داشته یا با گیره به گونیا می‌بندیم؛ به نحوی که یک انتهای قطعه‌ی چوب مماس با تیغه‌ی ارّه گردد. سپس، گونیا را به همراه قطعه چوب ضمن حفظ تماس با تیغه‌ی ارّه به سمت عقب می‌کشیم و در همین حین تیغه‌ی ارّه را نیز از جلو به سمت عقب به آرامی می‌چرخانیم. اگر در حین این حرکت، فاصله‌ای خالی بین قطعه چوب و تیغه بوجود آمده و یا ضمن چرخش تیغه، قطعه چوب به دیواره‌ی تیغه گیر کرده و از حرکت باز ایستد، نشان‌دهنده‌ی آن است که تیغه‌ی دستگاه از راستای خود خارج شده و نیازمندِ تنظیم مجدد است.

  1. برای تنظیم زاویه‌ی عمودیِ تیغه‌ی ارّه نیز یک گونیا را به صفحه‌ی تیغه مماس می‌کنیم، به صورتی که خط‌کشِ آن در بین دو دندانه‌ی تیغه‌ی ارّه قرار بگیرد. اگر گونیا کاملاً روی دیواره‌ی تیغه مماس گردید، تیغه‌ی ارّه کاملاً در حالت ۹۰ درجه قرار گرفته است. در غیر این صورت و وجود فضای خالی بین گونیا و تیغه‌ی ارّه، مجدداً باید تیغه را در جای خود تنظیم نمود.

برای تنظیم گونیای متحرک دستگاه و قائم بودنِ آن نسبت به میزِ کارگیر نیز باید از یک گونیا کمک گرفت. در صورت مماس نشدنِ گونیای متحرک با خط‌کشِ گونیا می‌بایست آن را در یک تراشکاری مجدداً به حالت اولیه درآورد.

به منظور تنظیم عمود بودنِ گونیای متحرک فارسی‌بر با تیغه‌ی ارّه، یک گونیای نجاری L شکل را اختیار کرده و یک لبه‌ی آن را به گونیای متحرک و لبه‌ی دیگر را به بدنه‌ی تیغه مماس می‌کنیم. در صورت وجود فضای خالی بین گونیای L شکل و تیغه‌ی ارّه یا گونیای متحرک، دستگاه از حالتِ تنظیم اولیه‌ی خود خارج شده است.

 

ایمنی دستگاه اره میزی (میز برش)

هنگام کار با ماشین میز برش، ایمنی درست به اندازه‌ی تکنیک و روش صحیح اهمیت دارد. میز برش یک دستگاه بسیار قدرتمند است و هیچ‌کدام از ماشین‌های نیرومند در دنیا برای اجرای کارهای نامرتب و بی‌دقت ساخته نشده‌اند. اما از سوی دیگر نیز، نباید با وحشت و ترس زیاد با دستگاه روبه‌رو شد. یک اُپراتورِ کار بلد اما خسته، درست همانند یک نفر بی‌دقت، امکان آسیب دیدن از این دستگاه را خواهد داشت. یک درودگر ماهر، به طور هم‌زمان دارای اعتماد به نفسِ کار با دستگاه و همچنین آگاهی از نحوه‌ی کار با آن خواهد بود.

دستورالعمل‌های درج شده در دفترچه‌ی راهنمای دستگاه ارّه میزی خود را به دقت مطالعه نمایید. پیش از شروع کار با دستگاه، از نحوه‌ی کار با وسایل ایمنیِ جانبی که اُپراتور را از آسیب‌های احتمالی در حین کار با دستگاه محافظت می‌کند، اطمینان حاصل نمایید. تا جایی که ممکن است انگشتان خود را از تیغه‌ی دستگاه دور نگه دارید. برای این منظور روش‌های بسیاری وجود دارد –از جمله هل دادنِ قطعه‌ی کار به کمک یک تکه چوب دیگر- که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد. البته به خاطر داشته باشید که تنها انگشتان و دست شما در معرض آسیب دیدن نیستند؛ در یک کارگاه که طبق روش‌های اصولی و بر پایه‌ی ایمنی به فعالیت می‌پردازد، همواره از گوشی‌های محافظ (برای کار با دستگاه‌ها و ماشین‌آلات پر سر و صدا)، عینک ایمنی و همچنین ماسک صورت –به منظور پیش‌گیری از استشمام گرد و غبار موجود در فضای کارگاه- استفاده می‌شود.

لازم است در حین کار با دستگاه و به خصوص هنگامی که موتور دستگاه در حال کار کردن است، انگشتان خود را دور از “محدوده‌ی خطر” تیغه قرار دهید. این محدوده در واقع فاصله‌ای ۷ تا ۸ سانتی‌متری (معادل ۳ اینچ) از تیغه در تمامی جهات است. برای عبور دادن قطعه‌ای کوچک از تیغه‌ی ارّه نیز می‌بایست از یک قطعه چوب کمکی برای عبور دادن چوب استفاده نموده و هرکز دست خود را به تیغه نزدیک نکنید.

تیغه‌ی یک میز برش استاندارد دارای محافظی شفاف و در حین حال مقاوم است که هم از نزدیک شدن انگشتان دست به تیغه‌ی دستگاه جلوگیری نموده و هم جلوی پرتاب شدنِ تکه‌ها و تراشه‌های چوب در هنگام برش دادن قطعات چوب را می‌گیرد. این حفاظ شیشه‌ای به یک قطعه‌ی فلزی متصل بوده که به نام “جدا کننده” نیز شناخته می‌شود. این قطعه‌ی فلزی که درست در راستای تیغه قرار گرفته، اجازه‌ی بسته‌شدن شکافِ برش را نداده و دوقطعه‌ی ایجاد شده را از یکدیگر جدا می‌نماید. بدون این حفاظ، ممکن است قطعه‌ی کار در اثر بسته‌شدنِ شکافِ برش یا وجود گره در چوب و یا به هر دلیل دیگری به سمت عقب لگد بزند یا به سمت اُپراتور پرتاب شود.

Table of Contents

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *