معرفی ابزارهای تسطیح و انواع رنده نجاری

نام انواع وسایل نجاری به همراه معرفی ابزارهای تسطیح و انواع رنده نجاری

2 مارس 2019

نام انواع وسایل نجاری

ساخت حتی ساده‌ترین نوع مبلمان بدون استفاده از رنده دستی، سوهان، چوب‌ساب و یا سمباده دور از تصور است. در واقع، حتی نجارهایی که از تمامی وسایل و لوازم برقی مورد نیاز سود می‌برند، در قسمت‌هایی از فرآیند تولید –از تسطیح چوب خام در مراحل اولیه گرفته تا شکل دادن به جزئیات- از این‌گونه ابزار استفاده می‌کنند. گستردگی طیف ابزارهای این گروه به اندازه‌ی کاربردها و موارد استفاده‌ی گوناگونی است که در این زمینه وجود دارد. برای مثال ابزارهای شکل‌دهی سطوح مانند سوهان و چوب‌ساب به سطوح زمخت و ناهموار چوب، شکلی اولیه می‌دهند، رنده‌ی بال کبوتری نیز این امکان را می‌دهد تا بتوان از یک تکه الوار قطع شده، یک پایه میز با فرمی خاص استخراج نمود.

رنده نجاری ( نام انواع وسایل نجاری )

رنده نجاری

رنده‌ها اساساً به منظور رندیدن، تسطیح، شکل دادن و همچنین کم کردن ضخامت الوارهای چوبی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با کشیده شدن رنده روی سطح چوب، تیغه‌ی شیب‌دار آن لایه‌ای ناچیز از سطح ناهموار چوب برداشته و آن را یک‌دست می‌نماید. با تنظیم تیغه‌ی رنده می‌توان میزان برداشت رنده از سطح چوب را کنترل کرد. هر چند برای کاربردهای متفاوت، انواع مختلفی از رنده‌ها وجود دارد، اما پرکاربردترین آن‌ها رنده‌ی معمولی است.
اگرچه رنده‌های دستی فلزی که بدنه‌هایی از جنس چدن دارند بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند اما هنوز هم در کارگاه‌هایی که درودگری را به صورت سنّتی ادامه می‌دهند، رنده‌های دستی با بدنه‌ی چوبی یافت می‌شود. رنده‌ دستی معمولی در شماره‌های ۴، ۵، ۶، و ۷ وجود دارد. شماره‌های بالاتر نشان‌دهنده‌ی طول بلندتر رنده و همچنین عرض بیشترِ تیغه‌ی رنده است. بدیهی است رنده‌های با شماره‌های بالاتر برای رندیدن قطعات بلندتر به کار می‌روند. رنده‌ی شماره‌ی ۷ برای مثال، دارای ۵۵ سانتی‌متر طول بوده و حدود ۵ کیلوگرم وزن دارد.

رنده دستگاه (Bench Plane یا Jack Plane): که برای همسطح کردن سطوح چوبی به طور کلی به کار می‌رود. ابعاد بزرگتر آن نیز همان‌طور که گفته شد برای تسطیح قطعات بلندتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رنده دستگاه ( نام انواع وسایل نجاری )

رنده دستگاه

رنده کلّه‌چوب (Block Plane): برای صاف و یک‌دست نمودن قسمت نر چوب مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین منظور، این رنده دارای تیغه‌ای با شیب بیش‌تر نسبت به رنده‌های معمولی است.

رنده کلّه‌چوب ( نام انواع وسایل نجاری )

رنده کلّه‌چوب

رنده کنشکاف (Shoulder Plane): این رنده برای خالی کردن قسمتی از چوب و ایجاد اتصال کنشکاف مناسب است.

رنده کنشکاف

رنده کنشکاف

رنده بغل دو راهه (Rebate Plane یا Rabbet Plane): از این رنده در قسمت نر چوب و برای پله‌ای ساختن آن استفاده می‌شود؛ مانند لبه‌های در و پنجره‌ها یا درهای یک کمد که قسمت نر آن دارای حالت پله‌ای می‌باشد.

رنده بغل دوراهه

رنده بغل دوراهه