آشنایی با انواع سنباده ( سنباده چوب و … )

10 آگوست 2022

سنباده چوب برای پرداخت انواع و اقسام گوناگونی دارد که ما در این مقاله به معرفی انواع سنباده پرداخته ایم تا با انواع این سنباده ها آشنا شوید . نخستین مرحله در پرداخت چوب، پیش از رنگ‌کاری و اتمام کار، سنباده‌کاری است. البته در موارد معدودی ممکن است قطعه‌ی کار پیش از برش‌کاری نیز به سنباده‌کاری نیاز داشته باشد. به طور کلی عمل سنباده زدن برای صاف کردن (پرداخت) سطوح مواد اولیه یا کار ساخته شده و همچنین برای برطرف کردن قشر رنگ و لاک از روی صفحات به کار می‌رود.

یکی دیگر از اهداف سنباده‌کاری هم از بین بردن مواد اضافی مربوط به بتونه‌کاری از روی سطوحی است که روی آن‌ها قبلاً بتونه شده است. به عبارت دیگر، پس از آن که حفره‌ها و سوراخ‌های موجود در سطح چوب یا در دیوار و سقف با استفاده از بتونه پوشانده شد، از سنباده برای یک‌دست کردن سطح مورد نظر استفاده می‌گردد.

گرچه ممکن است در ابتدا فرآیند سنباده کاری ساده و بدون نیاز به مهارت خاصی به نظر آید اما باید دانست که این فرآیند در اتمام کار بسیار مؤثر بوده و کیفیت کار پایانی را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار می‌دهد. همچنین طیف گستره‌ای از ورق‌های سنباده با شماره‌های متفاوت (که هر کدام نشان‌دهنده‌ی میزان سختی ورق سنباده هستند) نشان می‌دهد که انتخاب سنباده‌ی مناسب برای کار نیز خود از اهمیت خاصی برخوردار است. به اعتقاد برخی از افراد حتی سنباده‌کاری اصولی از رنگ‌کاری نیز مهم‌تر است و تا زمانی که زیر کار به درستی تسطیح نشده و برای رنگ‌کاری آماده نگردد، رنگ‌کاری با بالاترین کیفیت نیز ارزش کار را به خوبی نشان نخواهد داد.

عکس سنباده کاری

سنباده از تکه‌ای کاغذ یا پارچه‌ی مخصوص تشکیل شده که روی آن دانه‌های ساینده (به طور معمول از مواد سختی مثل ذرات سیلیسیوم، اکسید آلومینیوم، سنگ چخماق و … استفاده می‌شود) با چسب‌های مخصوص چسبانده شده است. به طور معمول روی کاغذهای سنباده عددی درج شده که میزان سختی آن را مشخص می‌کند. عدد درج شده روی سنباده نشان‌دهنده‌ی تعداد ذرات ساینده در واحد سطح است. هر چه تعداد ذرات در واحد سطح بیشتر باشد اندازه‌ی آن‌ها نیز ریزتر خواهد بود. بنابراین سنباده‌هایی با اعداد بالاتر نرم‌تر هستند و برای ایجاد اصطکاک و ساییدگی بیشتر می‌بایست از سنباده‌هایی با اعداد کوچکتر استفاده نمایید.

سنباده پارچه ای

مورد مصرف سنباده به نوع و مقدار و نحوه‌ی توزیع دانه‌های سنباده روی کاغذ یا پارچه بستگی دارد. از یک کاغذ سنباده که دانه‌های آن به یکدیگر نزدیک‌تر هستند (دارای فشردگی بیشتری است) برای تسطیح قطعات چوب‌های سخت‌تر (مانند چوب درخت گردو) و از سنباده‌هایی که دارای دانه‌های سنباده‌ی درشت‌تری بوده و زبرتر است برای ساییدن سطوح چوب‌های نرم استفاده می‌شود.

عکس سنباده ( انواع سنباده )

از نکات بسیار مهم و ضروری به هنگام سنباده زدن آن است که همواره در جهت الیاف و تراشه‌های سطحی چوب سنباده بزنید. اگر قطعه چوبی که سنباده می‌زنید سخت است بهتر است تا آن را در چندین مرتبه سنباده بزنید تا به سطحی یک‌دست و صاف برسید. به عنوان مثال استفاده از سنباده با شماره‌های 120 تا 150 به عنوان سنباده‌ی نهایی کار برای تسطیح سطوح چوبی پیش از رنگ‌کاری بسیار مناسب می‌باشد. به خاطر داشته باشید که همواره در سنباده‌کاری از سنباده زبر (سمباده با شماره پایین‌تر) شروع کرده و به تدرج با سنباده‌های نرم‌تر کار کنید. البته پس از استفاده مداوم از یک سنباده زبر، از سختیِ دانه‌های آن کاسته شده و می‌توان از آن به عنوان یک سنباده نرم استفاده نمود.

دستگاه سنباده زن

هر چند به لحاظ فنی استفاده از سنباده زن‌ های برقی نسبت به ورق‌های سنباده ارجحیت ندارند و می‌توان فرآیند سنباده‌کاری را به صورت دستی نیز انجام داد اما اگر این فرآیند روزانه و مداوم انجام می‌شود، خرید دستگاه سنباده زن برقی یک اولویت خواهد بود. چرا که استفاده از ورق‌های سنباده و یا به طور کلی سنباده زدن به روش دستی کاری زمان‌بر و بسیار طاقت‌فرسا و حتی شاید کسل‌کننده نیز باشد.

انواع مدل های سنباده

در این صورت استفاده از یک دستگاه سنباده زن برقی می‌تواند هم به لحاظ زمان کار را پیش اندازد و هم فرآیند سنباده‌کاری را لذت‌بخش‌تر نماید. به علاوه نتیجه کار نیز به مراتب باکیفیت‌تر خواهد بود و در مراحل بعدی کار و به خصوص رنگ‌کاری، این امر بیشتر جلب توجه خواهد نمود. اگرچه همان‌طور که گفته شد، اگر به طور مداوم از سنباده استفاده نمی‌کنید و یا فرآیند سنباده‌کاری در مراحل کار شما نقش چندانی ندارد، خرید یک دستگاه سنباده زن برقی توجیه اقتصادی نخواهد داشت.

معرفی انواع سنباده برقی و سنباده چوب

ما در این بخش به معرفی انواع سنباده از جمله سنباده برقی نقاشی ساختمان و… پرداخته ایم .

1- سنباده برقی کوچک

سنباده برقی کوچک در ابعاد و انواع مختلفی در بازار وجود دارند که بسته به نوع کاربرد می‌توانند بسیار مفید باشند و با صرفه‌جویی در زمان و انرژی جسمانی، هزینه‌های تولید را نیز در کارگاه (نجاری) به میزان قابل توجهی کاهش دهند. سنباده‌زن‌های گرد و مشتی، سنباده نواری (تانکی)، سنباده لرزان (سنباده تخت لرزان)، و دستگاه‌های سنباده دیسکی که در کارگاه‌ها اصطلاحا به آن ماشین پوست نیز گفته می‌شود انواع سنباده‌های برقی کوچک را تشکیل می‌دهند.

پیش از خرید یک سنباده‌زن برقی باید چند نکته را در نظر گرفت و بر اساس آن سنباده‌زن مناسب نیاز را تهیه نمود. ابتدا می‌بایست نیازهای خود را در نظر بگیرید، چرا که هر کدام از انواع سنباده‌زن‌های برقی به طور مشخص برای منظوری خاص طراحی و ساخته شده‌اند؛ هر چند که در ظاهر ممکن است چنین به نظر نرسد.

به عنوان مثال، اگر با قطعات راسته کار می‌کنید یا به دنبال قدرت بیشتر هستید سنباده زن نواری (تانکی) مناسب خواهد بود و اگر به دستگاهی برای سنباده‌کاری ظریف‌تر قطعات نیاز دارید، سنباده‌های مشتی و گرد انتخاب بهتری خواهند بود. از سوی دیگر حجم کار و فضای کارگاه نیز اهمیت بسیاری دارد.

انواع سنباده برقی کوچک

اگر در کارگاه کوچکی مشغول به کار هستید از دستگاه‌های کوچک‌تر استفاده نمایید و برای خطوط تولید بزرگ‌تر، دستگاه‌های سنباده بزرگ و ثابت یا اصطلاحا ماشین‌های سنباده‌زنی استفاده کنید. دستگاه‌های سنباده‌زنی کوچک پرتابل نیز در بازار موجود هستند و اگر اتصال دستگاه به پریز برق مانعی بر سر راه کار شماست بهتر است از سنباده زن های شارژی استفاده کنید.

سنباده زن های شارژی

هر چند که در عین قابل حمل بودن، به طور معمول قدرت موتور دستگاه‌های شارژی نسبت به مدل‌های برقی به مراتب کمتر است. تصویر زیر یک سنباده‌زن برقی بلک اند دکر (Black & Decker) را نشان می‌دهد که پرتابل بوده و قابلیت جابه‌جایی را دارا است. این سنباده‌زن شارژی به طور ویژه برای سنباده زدن گوشه‌ها و محل‌های باریک مناسب است. و مناسب کارگاه نجاری خانگی می باشد

سنباده‌های برقی کوچک مانند سنباده‌های لرزان تخت و گرد، به سادگی قابل جابجایی هستند و به منظور جلوگیری از خستگی دست به هنگام کار، از وزن کمی نیز برخوردارند. سنباده‌های کوچک عموماً برای سنباده‌کاری سطوح صاف مناسب هستند؛ البته ماشین پوست یا دستگاه سنباده دیسکی علاوه بر قابلیت سنباده‌‌کاری سطوح صاف این توانایی را دارد که بتوان سطوح منحنی را نیز با آن سنباده‌کاری نمود.

البته باید توجه داشت که هنگام کار با سنباده‌های دیسکی هنگام سنباده‌کاری سطوح صاف در صورت حرکت دادن سریع دستگاه روی سطح چوب، خطوط دایره‌شکلی روی آن شکل می‌گیرد که می‌بایست در مراحل بعدی سنباده‌کاری برطرف گردد تا در پس از رنگ‌کاری اثری از آن باقی نمانده و سطح پایانی کار جلوه‌ای یک‌دست‌تر پیدا کند.

2- سنباده برقی نواری

سنباده زن نواری (تانکی یا تسمه‌ای) دستگاهی است که از دو استوانه تشکیل شده که یک نوار سمباده را توسط نیروی موتور الکتریکی به چرخش در می‌آورد. از این دستگاه برای سنباده‌کاری و تسطیح قطعات بزرگ‌تر و سطوح عریض‌تر چوب استفاده می‌گردد.

سنباده برقی نواری

به سبب نیروی تولیدی بالای این دستگاه و سبب آن سرعت چرخش بالای نوار سنباده، فرآیند سنباده‌کاری با استفاده از این دستگاه با شدت بیشتری انجام می‌گیرد. به همین جهت به هنگام استفاده از سنباده برقی نواری باید با احتیاط بیشتری کار کرد. این دستگاه در ابعاد و اندازه‌های مختلفی وجود داشته و از مدل‌های سبک‌تر و دستی آن گرفته تا مدل‌های سنگین‌تر، قدرتمندتر و ثابت که نوارهای بلندتر و عریض‌تر سنباده را به چرخش درآورده و در کارگاه‌های بزرگ‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند، در بازار موجود است.

سنباده‌زن‌های نواری کوچک‌تر وزن کمتری هم دارند و به راحتی با یک دست هم قابل مهار شدن هستند، اما از سویی سنباده زن های نواری (تانکی) بزرگ‌تر نیروی بیشتری را تولید می‌کنند و می‌بایست در حین کار با هر دو دست مهار شوند.

سنباده زن های نواری (تانکی)

درست مانند ورق‌های سنباده، نوارهای سنباده‌ی مورد استفاده در دستگاه‌های سنباده برقی نواری نیز با شماره‌های مختلفی (که نشان‌دهنده‌ی درجه‌ی سختی سنباده است) وجود دارند. در هنگام قرار دادن نوار سنباده در داخل دستگاه باید دقت نمود تا نوار سنباده به درستی دور استوانه‌ها قرار بگیرد.

همچنین در صورت جا زدن اشتباه آن به دستگاه و موتور آن ممکن است آسیب وارد شود. به دلیل حجم بالای گرد چوب پراکنده شده توسط این دستگاه در هنگام کار، توصیه می‌شود تا از مدل‌هایی استفاده نمایید که دارای کیسه جمع‌آوری براده‌ها و تراشه‌های چوب باشد. به طور کلی موتور این دستگاه توان بالایی دارد و قادر است تا نوار یا تسمه سنباده را با سرعت بالایی به چرخش در آورد، به همین جهت یک دستگاه بسیار مناسب برای تسطیح قطعات چوب سخت و همچنین قطعات چوب از پیش برش‌خورده است.

سنباده زن تانکی یا تسمه‌ای

در صورتی که انتخاب شما یک سنباده‌زن برقی نواری (تانکی یا تسمه‌ای) است، برای شروع کار بهتر است از دستگاه‌های کوچک‌تر استفاده نمایید. از سوی دیگر، می‌توانید با ساختن پایه‌ای چوبی برای دستگاه سنباده‌زن نواری خود و قرار دادن آن روی پایه، این دستگاه را به یک سنباده زن نواری (غلطکی) ثابت تبدیل کنید. بدین ترتیب می‌توانید قطعات کوچک‌تر چوب را با دو دست نگه داشته و سنباده بزنید.

3- سنباده برقی کناف ( سنباده برقی نقاشی ساختمان )

فرآیند سنباده‌ کاری سقف و دیوار با سنباده‌کاری چوب متفاوت بوده و می‌توان گفت با وجود ظرافت کمتر اما به جهت حجم کار بیشتر درجه سختی کار به مراتب بالاتر است. علاوه بر سختی کار، سنباده‌کاری دیوار و سقف پس از مدتی می‌تواند برای افراد مشکلات فیزیکی و به خصوص مشکلات تنفسی عدیده‌ای را ایجاد نماید. همچنین به سبب طولانی‌تر شدن فرآیند نقاشی ساختمان، هزینه‌های این کار را نیز افزایش می‌دهد.

سنباده برقی

اما امروزه با طراحی و تولید سنباده‌زن‌ های کناف، در وقت و انرژی صرفه‌جویی بسیاری شده است. از آن گذشته، دقت کار سنباده زنی نیز به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. دستگاه‌های سنباده‌زن برقی کناف و دیوار دارای دسته‌های بلندتری هستند که قابل تنظیم بوده و می‌توان سنباده‌کاری سقف را نیز بدون استفاده از نردبان انجام داد، البته لازم به ذکر است که با بلندتر شدن دسته‌ی دستگاه، میزان کنترل روی آن کاهش می‌یابد.

از طرفی وزن نه‌ چندان زیاد آن این امکان را فراهم می‌کند تا بتوان با این دستگاه به طور مداوم و بی‌وقفه کار کرد. همچنین برخی از مدل‌های دستگاه سنباده زن برقی دارای کیسه جمع‌آوری براده و گرد پراکنده شده در اثر سمباده‌کاری نیز هستند که به حفظ سلامتی اپراتور در حین کار نیز کمک شایانی می‌کند.

مدل‌های دستگاه سنباده زن برقی

 طیف قیمت این دستگاه نیز بسیار متفاوت است؛ از حدود 2 میلیون تومان تا بیش از 10 میلیون تومان. بعضی از مدل‌های سنباده برقی کناف نیز دارای لامپ LED هستند که نور لازم برای کار را نیز در حین کار نأمین کرده و به کیفیت بهتر کار کمک می‌کند. قطر صفحه سنباده و طول دسته دستگاه نیز در مدل‌های مختلف متفاوت است. البته باید دانست که قدرت موتور و سرعت چرخش آن در سنباده برقی ساختمان  نسبت به سایر سنباده‌های برقی دیگر پایین‌تر است؛ به دلیل آن که برای سنباده‌کاری دیوار و سقف به نیروی زیادی نیاز نیست.

سنباده‌کاری دیوار

تعویض سنباده در این دستگاه نیز همان‌طور که در تصویر قابل مشاهده است، به سادگی انجام می‌گیرد. بهتر است برای این منظور از ورق سنباده‌های دیسکی (دایره‌ای) استفاده نمایید.

تعویض سنباده4- سنباده‌ زن دستی

سنباده زن دستی وسیله‌ای است که فرآیند سنباده زدن با دست و با استفاده از سنباده کاغذی را تسهیل می‌کند. این وسیله شامل یک دستگیره پلاستیکی یا فلزی سبک بوده و کاغذ سنباده در قسمت زیرین آن قرار گرفته و با کمک گیره‌ای که در دو طرف این وسیله قرار گرفته است کاغذ سنباده مهار می‌شود تا در حین سنباده‌کاری از جای خود خارج نشود. با استفاده از سنباده زن دستی فرآیند سنباده زدن سطوح یزرگتر مثل صفحه‌رویی یک میز تحریر در زمان کمتر و همچنین صرف نیروی کمتری صورت می‌گیرد؛ چرا که اگر همین فرآیند را با دست انجام دهید بیشتر نیروی صرف شده در حین کار به مهار کردن کاغذ سنباده و ثابت نگه‌داشتن آن اختصاص داده می‌شود.

سنباده‌ زن دستی

5- سنباده کاغذی

سنباده کاغذی عام‌ترین نوع سنباده بوده و بیشترین استفاده را در بین انواع مختلف سنباده دارد. قیمت پایین آن نیز بر کاربرد بیشتر آن افزوده است. سنباده کاغذی از دانه‌های سنباده تشکیل شده که روی کاغذ یا بافته‌هایی پارچه و کتان چسبانده شده‌اند؛ که این فرآیند در کارخانه‌های تولید کاغذهای سنباده انجام می‌گیرد. از سنباده‌های کاغذی بسته به نوع آن‌ها در مصارف مختلفی استفاده می‌شود. در نقاشی ساختمان‌ها و برای تسطیح قسمت‌های بتونه‌شده‌ی دیوار و سقف پیش از رنگ زدن از سنباده‌های مخصوص دیوار استفاده می‌شود. اصطلاحا به این سنباده‌ها سنباده‌های زیرکار سطوح گچی نیز می‌گویند و اغلب به رنگ زرد در بازار موجود هستند. سنباده‌های چوب و فلز هم به رنگ‌های دیگری در بازار موجود هستند؛ به طور معمول سنباده‌ی چوب به رنگ قرمز و سنباده‌های فلزات به رنگ آبی هستند.

سنباده کاغذی

البته همانطور که گفته شد رنگ‌بندی و نحوه‌ی استفاده بر اساس رنگ همیشگی نیست؛ به عنوان مثال از برخی سنباده‌های کاغذی آبی رنگ که ضد آب نیز هستند ( سنباده پوست آب) و روی آن‌ها عبارت Waterproof درج شده است، چسب ضد سیلیس دارند و برای کارهایی که باید به همراه آب استفاده شوند استفاده می‌گردند. در رنگ کاری چوب از این سنباده معمولاً در مراحل پایانی و پس از سیلرکاری استفاده می‌شود.

6- سنباده لرزان رونیکس

سنباده لرزان رونیکس در حال حاضر در دو مدل 6401 و 6402 موجود است. البته با جستجو در بازار شاید به ندرت بتوان مدل‌های دیگری را نیز یافت اما این دو مدل تقریبا در همه‌جا یافت می‌شود. موتور سنباده لرزان رونیکس مدل 6401 با وجود توان تولیدی بیشتر (300 وات) سرعت چرخش کمتری (13000 دور دردقیقه) را تولید می‌کند. این در حالی است که سنباده لرزان رونیکس مدل 6402 با نیروی 220 وات سرعتی معادل 15000 دور در دقیقه را تولید می‌کند.

 

سنباده لرزان رونیکس

همچنین این دستگاه با برخورداری از یک قفل سوئیچ این امکان را می‌دهد تا برای کار به مدت طولانی دیگر نیاز به نگه داشتن شستی نداشته باشید.

دستگاه سنباده زن لرزان رونیکس

این دو دستگاه تفاوت دیگری نیز دارند و آن کیسه جمع‌آوری براده و تراشه‌های چوب است. مدل 6402 فاقد این کیسه است. در نتیجه اگر در فضای خانگی مشغول به کار هستید یا به نظافت محیط کارگاه اهمیت می‌‎دهید مدل 6401 رونیکس انتخاب منطقی‌تری خواهد بود.

7- سنباده گرد

شاید بتوان گفت دستگاه سنباده برقی گرد، پرکاربردترین و مفیدترین دستگاه سنباده برقی در بین مدل‌ها و انواع مختلف این دستگاه است. سنباده گرد برای سنباده‌کاری سطوح بزرگ‌تر بسیار مناسب است. پد سنباده این دستگاه که به طور نسبی ابعاد بزرگ و مناسبی دارد توسط موتور دستگاه حرکتی دوار دارد. حرکت پد سنباده دستگاه در مسیر دایره‌شکل به این معنا است که با استفاده از این دستگاه می‌توان سطح قطعه کار را در هر جهتی سنباده زد، بر خلاف دستگاه سنباده نواری که فقط می‌بایست سنباده‌کاری در جهت الیاف چوب انجام گیرد.

سنباده گرد

البته هنگام کار کردن با دستگاه سنباده گرد به خاطر داشته باشید که در دورهای بالا پس از سنباده‌کاری ممکن است خطوط دایره‌شکلی روی قطعه کار باقی بماند. در این صورت برای از بین بردن این خطوط با دور پایین‌تر با دستگاه کار کرده و آن را به آرامی روی قسمت‌های مورد نظر حرکت دهید. البته این نقطه ضعف دستگاه نیز در برخی از مدل‌ها از بین رفته است. بدین صورت که حرکت پد سنباده در آن‌ها دوار نبوده و نامنظم است. با استفاده از این دستگاه سنباده گرد که با نام «سنباده لرزان گرد» یا Random Orbital Sander نیز شناخته می‌شود نتیجه کار یک‌دست‌تر و اصطلاحا تمیزتر خواهد بود و دیگر نیازی به از بین بردن خطوط دایره‌ای ایجاد شده روی سطح قطعه کار نخواهد بود.

سنباده لرزان گرد یک بلبرینگ دارای انحراف دارند که صفحه ی سنباده لرزان را در هر دو حالت بیضوی و دایره ای روی چوب به حرکت در می آورد. با وجود قیمت بالا اما به دلیل مزایای زیاد این دستگاه، همچنان سنباده لرزان گرد انتخاب نخست بسیاری از افراد حرفه‌ای است. اغلب این دستگاه‌ها دارای کیسه جمع‌آوری براده هستند که برای سنباده‌کاری بسیار ایده‌آل خواهد بود و از پراکنده شدن گرد و غبار در هوا جلوگیری می‌نماید.

 

دستگاه سنباده گرد

سنباده‌های این دستگاه به صورت آماده در بازار موجود است و تعویض سنباده در آن‌ها نیز به سادگی امکان‌پذیر است. تنها نکته‌ای که به هنگام خرید سنباده برای دستگاه خود می‌بایست مورد توجه قرار دهید ابعاد دستگاه و قطر سنباده مورد نیاز آن است.

موتور سنباده لرزان گرد به نسبت سایر سنباده‌های برقی کوچک قدرتمندتر است و با این وجود در حین کار دست اپراتور کمتر دچار خستگی می‌گردد. شاید بتوان گفت تنها نقطه ضعف اساسی این دستگاه عدم توانایی آن در سنباده‌کاری گوشه‌ها و نقاط باریک قطعه کار است. به همین جهت ازین دستگاه برای سنباده‌کاری سطوح بزرگ‌تر و پهن‌تر استفاده می‌شود. در هنگام کار، ابتدا فرآیند سنباده‌کاری را با میزان زبری بالا و سرعت بیشتر آغاز کنید و رفته‌رفته میزان زبری را کاهش داده و از سرعت لرزش دستگاه کم کنید تا نتیجه کار ایده‌آل‌تر به نظر آید. دو نوع سنباده زن لرزان گرد در بازار موجود است؛ نوع «دستی» که ابعاد آن کوچک‎‌تر بوده، کنترل اپراتور روی آن بیشتر و برای کارهای ظریف‌تر مناسب است و مدل «زاویه قائمه» که موتور آن قدرت بیشتری تولید کرده و برای سطوح بزرگ‌تر گزینه‌ای بهتری خواهد بود.

8- سنباده چوب ( دستی ) و روش استفاده از آن

سنباده چوب ( دستی ) وسیله‌ای است که فرآیند سنباده‌کاری با دست را اندکی تسهیل می‌کند. به دلیل ناهموار بودن کف دست، سنباده زدن با دست ممکن است منجر به نتیجه دلخواه نشده و سطح چوب به طور یکنواخت تسطیح نگردد. همچنین در اثر حرکت دادن سریع ورق سنباده روی سطح چوب حرارت ایجاد شده به مرور زمان به پوست دست آسیب وارد می‌کند.

سنباده دستی چوب

سنباده چوب  ( دستی ) که با نام تخته پوست نیز شناخته می‌شود از مواد مختلف و در شکل‌های متفاوتی وجود دارد که هر یک به منظور سنباده‌کاری قسمتی از قطعه کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. عموما سنباده‌زن‌های دستی به دلیل وزن کمتر و سهولت بیشتر در هنگام سنباده‌کاری از جنس پلاستیک ساخته می‌شوند و برای سنباده زدن سطوح صاف کاربرد دارند. در این نوع سنباده‌ها ورق سنباده توسط دو گیره که در دو طرف سنباده زن قرار گرفته است مهار شده و در جای خود ثابت می‌شود.

همچنین برای سنباده کاری سطوح منحنی و قوس‌دار مانند پایه‌های میز و دسته‌های مبل می‌توان از اسفنج‌های مخصوص سنباده‌کاری استفاده نمود. این نوع از سنباده‌ها که به آن سنباده اسفنجی نیز گفته می‌شود، با ذراتی پوشانده شده‌اند که خاصیت سایشی داشته و با کشیدن و حرکت دادن آن روی سطوح چوبی می‌توان قطعه کار را سنباده زد. انعطاف‌پذیری و قابلیت فرم گرفتن آن مزیت استفاده از این نوع سنباده برای سنباده‌کاری سطوح غیر صاف و لبه‌های گرد است.

سنباده‌کاری سطوح غیر صاف

حتی به منظور صرفه‌جویی بیشتر در هزینه‌ها، یک سنباده دستی ساده را در محیط کارگاه بسازید. ابتدا یک قطعه کوچک و خوش‌دست چوبی را از قسمت ضایعات کارگاه خود انتخاب نمایید. قطعه فوق می‌بایست به راحتی با دست کنترل شود و نباید بیش از حد بزرگ یا کوچک باشد، چرا که به مرور استفاده از آن دست اپراتور نیروی بیشتری را برای گرفتن آن باید صرف کند.

استفاده از سنباده دستی

سپس یک قطعه ورق سنباده را به اندازه‌‌ اندکی بزرگ‌تر از سطح قطعه چوب مورد نظر ببرید. ورق سنباده را برگردانده و قطعه چوب را روی آن قرار دهید. قسمت‌های اضافه‌ی ورق سنباده را به بدنه‌ی قطعه چوب با استفاده از منگنه متصل کنید تا در جای خود ثابت شود. با استفاده از ورق‌های سنباده با شماره‌های متفاوت می‌توانید از این سنباده دست‌ساز چند عدد داشته باشید و در مراحل مختلف سنباده‌کاری از آن‌ها استفاده نمایید.

9- سنباده دسته‌ دار

سنباده دسته‌دار یا Pole Sander یک نوع سنباده دستی است که همان‌گونه که از نام آن بر می‌آید دارای یک دسته بلند و باریک بوده که به یک سنباده دستی پهن و نسبتا بزرگ متصل است. از این ابزار برای سنباده زدن سطوح بزرگ مانند دیوارها و سقف‌ها استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت که سنباده دسته‌دار مدل دستی سنباده برقی کناف است.

سنباده دسته دار

دلیل استفاده از این دستگاه هزینه بسیار پایین‌تر آن در قباس با مدل برقی و همچنین توانایی آن در سنباده زدن قسمت بیشتری از سطح مورد نظر است. به این ترتیب با کمک این دستگاه می‌توان مساحت بیشتری از دیوار یا سقف را در زمان کمتری سنباده زد. از سوی دیگر دسته‌ی بلند آن این امکان را فراهم می‌کند که بتوان نقاطی را که به سختی در دسترس است (مانند سقف‌ها یا قسمت‌های بالایی دیوارها) را بتوان بدون نیاز به نردبان سنباده‌کاری کرد. البته این قابلیت از خم و راست شدن اپراتور هم جلوگیری می‌نماید.

استفاده از سنباده دسته دار10- سنباده رولی

اگر بخواهیم انواع سنباده‌ ها را در چند دسته قرار دهیم، سنباده‌های رولی (توپی) در دسته‌ای جداگانه قرار می‌گیرند. انواع دیگر سنباده‌ها را سنباده‌های ورقه‌ای (صفحه‌ای) که مانند صفحه‌های کاغذ عرضی می‌شوند، سنباده‌های تسمه‌ای (نواری) که برای استفاده در سنباده‌زن‌های برقی نواری (تسمه‌ای یا تانکی) به کار می‌روند، سنباده‌های دیسکی (دایره‌ای) که برای استفاده در سنباده زن های برقی گرد عرضه می‌شوند، دیگر انواع سنباده‌ها را تشکیل می‌دهند.

سنباده رولی

سنباده‌های رولی طول بسیاری دارند و در عرض‌های مختلفی در بازار موجود هستند که از بین آن‌ها سنباده‌های رولی با عرض 10 سانتی‌متر و 15 سانتی‌متر [به دلیل کاربرد بیشتر] عمومیت بیشتری نیز دارند. سنباده‌های رولی برای مصارف مختلفی عرضه می‌شوند، از پرداخت چوب پیش از رنگ‌کاری گرفته تا برطرف کردن قشر رنگ و لاک و پلیسه‌گیری، سایش فلزات و همچنین یک‌دست نمودن محل بتونه‌کاری دیوار و سقف یا چوب. سنباده‌های رولی در دو نوع کاغذی و پارچه‌ای موجود هستند. سنباده‌های رولی پارچه‌ای از دوام بیشتری نیز برخوردارند.

11- سنباده پارچه‌ای

سنباده‌ها را به لحاظ جنس پشت‌بند آن‌ها در دو دسته قرار می‌دهند: سنباده‌های با پشت‌بند کاغذی و سنباده‌های با پشت‌بند پارچه‌ای. سنباده‌هایی که پشت‌بند کاغذی دارند بسیار سست‌تر و شکننده‌تر هستند و پس از مدتی کار با آن‌ها، دچار ترک‌هایی شده و پاره می‌شوند. از این نوع سنباده‌ها که قیمت کمتری نیز دارند در صنعت نقاشی ساختمان و برای تسطیح محل بتونه‌کاری دیوارها و سقف استفاده می‌گردد. اما در طرف دیگر سنباده‌های با پشت‌بند پارچه‌ای (Emery Paper) دوام به مراتب بیشتری دارند و به راحتی پاره نمی‌شوند.

از سنباده‌های با پشت‌بند پارچه‌ای (که اصطلاحا به آن‌ها سنباده‌ها پارچه‌ای نیز گفته می‌شود) در صنعت نجاری استفاده گسترده‌تری می‌شود. از این نوع سنباده‌ها به صورت دستی یا برای سنباده زن های برقی استفاده می‌گردد. مشخصا قیمت سنباده‌های با پشت‌بند پارچه‌ای، به دلیل دوام بیشتر و همچنین انعطاف‌پذیری بالاتر، بسیار بیشتر از سنباده‌های کاغذی است. هر چه توزیع دانه‌های ساینده‌ی سنباده یک‌دست‌تر باشد سنباده مرغوب‌تر خواهد بود. همچنین جنس چسب و رزین استفاده شده در سنباده‌ها نیز در کیفیت کار بی‌تأثیر نیست. سنگ‌های ساینده‌ی سنباده می‌بایست در حین کار و به مرور زمان از ثبات خوبی برخوردار بوده و به راحتی از پشت‌بند خود جدا نگردند. امروزه سنباده‌ها به طور ویژه برای مصارف مختلف به طور جداگانه‌ای تولید و در بازار عرضه می‌گردند.

12- سنباده بادی

به طور کلی ابزارهای بادی یا پنیوماتیک (Pneumatic) ابزارهایی قدرتمند هستند که به جای برق و نیروی موتور الکتریکی با نیروی باد (هوای فشرده) کار می‌کنند. سنباده بادی در واقع نوعی از سنباده‌های کوچک است که به جای موتور الکتریکی از یک منبع هوای فشرده (کمپرسور هوا) تغذیه می‌کند.

سنباده‌های برقی کوچک مانند سنباده‌های لرزان گرد و تخت، سنباده‌های نواری و همچنین سنباده‌های دیسکی به شکل بادی نیز تولید می‌شوند. به سبب آن که موتور الکتریکی در سنباده‌های بادی حذف شده است، این سنباده‌ها در قیاس با سنباده‌های برقی کوچک از وزن کمتری برخوردار هستند. در نتیجه سنباده‌های بادی کم سر و صداتر بوده و همچنین طول عمر بیشتری نیز دارند. خود دستگاه بدون در نظر گرفتن کمپرسور باد از مدل برقی مشابه خود نیز ارزان‌تر است که این امر نیز از حذف موتور الکتریکی و ساده‌تر شدن دستگاه ناشی می‌شود.

سنباده بادیاما نکته قابل توجه اینجا است که برای کار با یک سنباده بادی به یک کمپرسور هوای فشرده در ابعاد بزرگ نیاز خواهید داشت که هم فضای مخصوص به خود را اشغال می‌کند و هم هزینه قابل توجهی را در مقایسه با دستگاه سنباده خواهد داشت. منبع‌های کوچک‌تر هوای فشرده برای سنباده‌های بادی چندان مناسب نیستند زیرا سنباده‌کاری با این روش حجم هوای فشرده‌ی نسبتا زیادی را می‌طلبد و دستگاه کمپرسور به طور مداوم می‌بایست در حین کار مخزن خود را پر کند؛ مشکلی که در نهایت به دستگاه کمپرسور آسیب خواهد رساند. اما در صورتی که کمپرسور هوای تغذیه‌کننده‌ی سنباده بادی از حجم قابل قبولی برخوردار باشد، می‌توان گفت که دستگاه سنباده بادی در قیاس با مدل الکتریکی خود قدرت بیشتری خواهد داشت.

سمباده بادی

اما مسئله‌ی قابل تأمل در مورد سنباده‌های بادی آن است که این دستگاه‌ها عموماً فاقد کیسه‌ی جمع‌آوری براده و گرد و غبار هستند. پس اگر پخش شدن کمتر گرد و غبار به هنگام کار برای شما بسیار مهم است می‌توان گفت مزیت سنباده‌های بادی در قیاس با سنباده‌های برقی تنها قدرت بیشتر آن‌ها است.

13- سنباده نواری ماکیتا

ماکیتا برند مشهور و با کیفیت ژاپنی، همواره بازار گسترده‌ای را برای خود پیدا کرده و توجه بسیاری از افراد حرفه‌ای و باتجربه را در صنایع مختلف به خود معطوف ساخته است. محصولات این برند که پرسابقه‌ترین تولیدکننده‌ی ابزارآلات ژاپنی است، در صنایع مختلفی کاربرد دارد که از جمله آن‌ها صنایع چوب و نجاری است. در صنعت نجاری طیف دستگاه‌های عرضه شده توسط ماکیتا بسیار وسیع است، از انواع لوازم جانبی و دستگاه‌های برقی و شارژی گرفته تا ماشین‌آلات بزرگ‌تر و ثابت. در زمینه تولید سنباده‌های برقی، ماکیتا بسیار پرطرفدار است تا جایی که در سال 2019 سنباده‌های برقی آن به عنوان دومین برند سال (پس از Black & Decker) معرفی گردید.

سنباده نواری ماکیتا

از جمله سنباده‌های برقی مشهور و پرفروش ماکیتا، سنباده نواری (تانکی) مدل 9920 است که موتور الکتریکی قدرتمند آن نیرویی بیش از 1000 وات را تولید می‌کند. بدنه‌ی محکم این سنباده نواری 4.5 کیلوگرمی ماکیتا که به صورت عایق دوبل طراحی و ساخته شده، در برابر ضربه مقاوم است و همچنین برای بالا بردن کارایی آن در حین سنباده‌کاری و پیشگیری از خارج شدن دستگاه از دست اپراتور، دسته‌ی آن ضد لغزش می‌باشد. نتیجه‌ی نیروی تولیدی 1010 واتی موتور این دستگاه، رسیدن سرعت چرخش آزاد آن به بیش از 400 دور در دقیقه است. البته این دستگاه قابلیت کنترل سرعت را نیز دارا است. از سنباده نواری مدل 9920 ماکیتا علاوه بر تسطیح و یک‌دست نمودن قطعات چوبی می‌توان برای سنباده زنی آهن و همچنین برداشتن رنگ و یا گرد و غبار از سطح آن استفاده نمود.

14- سنباده زن سقف و دیوار

فرآیند سنباده‌کاری دیوار و سقف به روش سنتی بسیار دشوار و بعضا بسیار زمان‌بر است. در گذشته بتونه‌کاری و سنباده‌کاری، و به طور کلی آماده‌سازی دیوار و سقف برای نقاشی به مراتب بیش از خود فرآیند نقاشی زمان می‌برده است. با این وجود کیفیت کار همواره مطلوب نبوده و پس از نقاشی هم سطح دیوار و سقف در بعضی نقاط کاملا یک‌دست به نظر نمی‌رسیده است. ظهور دستگاه‌های و ماشین‌آلات برقی در زمینه نقاشی ساختمان نیز که تا چندی پیش یا حتی تا همین امروز به روش سنتی و کاملا دستی صورت می‌گیرد، تحولی گسترده ایجاد کرده است. سنباده زن های برقی مخصوص دیوار و سقف، زمان انجام کار را به حداقل رسانده و از طرفی کیفیت کار نهایی را تا اندازه‌ی مطلوبی افزایش داده‌اند.

سنباده زن سقف و دیواردسنباده‌زن‌های سقف و دیوار به دلیل کاربردی که دارند دارای دسته‌های قابل تنظیم و بلند هستند تا بتوان بدون نیاز به رفتن روی نردبان، سطح قابل توجهی از دیوار و یا سقف را با استفاده از آن‌ها سنباده زد. علاوه بر این، گرد و غبار ناشی از سنباده‌کاری که نقاشان ساختمانی را همواره در خطر ابتلا به بیما‌ری‌ها و امراض تنفسی قرار می‌داده است، با وجود قابلیت مکش گرد و غبار توسط دستگاه تا حد بسیار زیادی کنترل شده است. تفاوت سنباده زن های سقف و دیوار در قطر سنباده‌ی آن‌ها و همچنین طول دسته‌ی آن‌ها است. تعویض سنباده نیز در این دستگاه به سادگی انجام می‌گیرد. برای سنباده‌زن‌های سقف و دیوار عموماً از سنباده‌های دیسکی (دایره‌ای) استفاده می‌شود.

15- سنباده غلطکی

سنباده غلطکی نام دیگر همان سنباده نواری (تانکی یا تسمه‌ای) است. سنباده غلطکی نوعی سنباده زن برقی قدرتمند است که در مراحل اولیه فرآیند سنباده‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. سنباده زدن با استفاده از این دستگاه به اندکی مهارت و تجربه نیاز دارد. چرا که پس از سنباده زدن با این دستگاه ممکن است اثراتی از آن به صورت خطوطی بر روی سطح چوب باقی بماند که در مراحل بعدی سنباده‌کاری می‌بایست حتما برطرف شود. به دلیل قدرت زیاد موتور الکتریکی دستگاه، توصیه می‌شود تا هنگام کار با سنباده زن غلطکی (نواری) حتما دستگاه را با هر دو دست مهار کنید.

سنباده غلطکی

سنباده‌های غلطکی در ابعاد بزرگ هم موجود هستند. در مدل‌های بزرگ‌تر، دستگاه سنگین‌تر و کاملا ثابت بوده و طول و عرض تسمه سنباده‌ی استفاده شده در آن نیز بیشتر است. از ماشین‌های سنباده‌ غلطکی ثابت برای سنباده‌کاری قطعات بزرگ‌تر استفاده می‌شود. به طور کلی اساس کار سنباده‌های غلطکی را چرخش دو استوانه‌ای شکل می‌دهد که توسط نیروی موتور به چرخش درآمده و نوار (تسمه) سنباده را به حرکت درمی‌آورند. در تصاویر زیر دو نوع مختلف از سنباده‌های غلطکی ثابت را مشاهده می‌کنید. به طور معمول سنباده‌های غلطکی دو کاره هستند و یک سنباده دیسکی بزرگ ثابت نیز در آن‌ها تعبیه شده است.

سنباده نرم چیست ؟

سنباده ای نرم می باشد که در نمرات 180،150،120، 220 قراربگیرند و مناسب سنباده زنی شیرآلات و .. می باشند.

نوین چوب فروشنده دستگاه سنباده زن

نوین چوب فروشنده انواع سنباده زن در تهران و شهرستان ها می باشد . توجه داشته باشید آموزش اپراتور در محل کارگاه مشتری و توسط کارشناسان مجرب شرکت نوین چوب و به‌صورت حضوری انجام می‌پذیرد که این آموزش‌ها تا حصول اطمینان از فراگیری مشتری نسبت به عملکرد این ماشین در زمان استاندارد ادامه خواهد داشت. از دیگر محصولات نوین چوب می توان به دستگاه خراطی ، سی ان سی ، گندگی ، اره فلکه cnc ، اره فلکه ، لبه چسبان  و … اشاره کرد.
در صورت نیاز به مشاوره جهت خرید این دستگاه با شماره 02191001018 تماس حاصل نمایید  و یا به پیج اینستاگرام نوین چوب چوب noninchoobco دایرکت ارسال کنید تا مشاوران ما بطور کامل شما را راهنمایی نمایند .