راهنمای جامع شناخت انواع میخ و کاربردهای آن
15 آگوست 2022میخ یکی از ابزار مهم در نجاری بوده که برای متصل کردن دو تکه چوب به یکدیگر استفاده میشود. اگر به مغازه ابزار فروشی بروید، احتمالا 100 نوع میخ مختلف پیدا خواهید کرد. هرکدام از انواع میخ ساختمان ویژهای دارند که برای کار خاصی به کار میرود اما تعدادی از آنها را باید بشناسید و به خاطر بسپارید.
با ما همراه باشید تا در ادامه با انواع میخ و کاربردهای هریک آشنا شوید. نحوه کار میخ بسیار ساده است و با فرو رفتن در بافت چوب، دوتکه را به هم وصل میکند. قدرت میخ علاوه بر جنس تا حد بسیار زیادی به بافت چوب و استحکام آن بستگی دارد.
میخ تزیینی
انواعی از میخ که شبیه پونز هستند و برای رویه کوبی مبل استفاده میشوند در رنگهای برنز، برنجی و کروم موجود هستند. این نوع میخ به نوعی تزیینی محسوب میشود و باید در کارهای مناسب خود استفاده شود.
میخ زیر پهن
میخ زیر پهن، میخی کوچک و باریک است که معمولا برای پونز کاری مانند وصل کردن تخته سه لا به پشت کابینت استفاده میشود. به خاطر سایز کوچک این میخ، کار کردن با آن نسبتا سخت است اما برای بعضی کارها بسیار مناسب است.
پیشرفت وسایل بادی، میخ کوبهایی طراحی کرده که برای زدن میخ های کف تخت بسیار ایده آل هستند اما بهتر است جدای میخهای مخصوص این میخ کوب، تعدادی میخ برای کارهای خود داشته باشید.
میخ بی سر
میخ بی سر شبیه میخ معمولی یا متهای است اما بدنه باریکتری دارد. از این میخ بیشتر برای پروژههای سبک نجاری استفاده میشود زیرا حداکثر برای اتصال دو قطعه چوب با قطر 2 سانتیمتر مناسب است.
پرداخت چوب در مواردی که سر میخ بیرون قرار می گیرد به مراتب سخت تر از میخ های بدون سر است. اما از آنجا که میخ کوب بادی میخهای بدون سر را با فشار هوا درون بافت چوب میزند و سر پیچ روی چوب قرار نمیگیرد و دیده نمیشود، پرداخت این کارهای چوبی بسیار سادهتر است.
میخ قدیمی
این میخ بسیار بادوام و محکم بوده و بیشتر در سازههای قدیمی دیده میشود اما امروزه از این میخ برای بازسازی یا مرمت بناهای قدیمی استفاده میشود تا جلوه تاریخی آنها حفظ شود.
میخ کف پوش
ظاهر این میخ شباهت بسیار زیادی به میخ قدیمی داشته و با بدنهای ضخیم و سری صاف برای متصل کردن انواع کف پوش استفاده میشود.
میخ فولادی
میخ فولادی که به آن میخ بتن هم گفته میشود همانطور که از اسمش پیداست برای میخ کاری دیوار بتنی، اتصال دو قطعه فلز یا چوب سخت استفاده میشود. این میخ در انواع روکشدار و بدون روکش موجود است و در برابر تغییرات آب و هوا نسبتا مقاوم است.
میخ سرپهن
این میخ یکی از قدیمیترین انواع میخ است که از قدیم کاربرد داشته و بیشتر در وسایل قدیمی دیده میشود. قطر این میخ دو برابر قطر تنه آن و زاویه نوک آن برابر 60 درجه است.
میخ روفینگ
از میخ روفینگ برای سازههایی که در معرض هوای آزاد قرار دارد استفاده میشود؛ زیرا مقاومت بسیار بالایی در برابر باد، باران و خوردگی دارد. سر این میخ صاف بوده و از آن برای اتصال ایزوگام و شیروانی استفاده میشود.
میخ دو سر
میخ دو سر برای ساخت قالب بتن استفاده شده و با استفاده از آن میتوان چهارچوب موقت برای سازهها را ساخت. همانطور که میبینید این میخ دو سر داشته که یک سر آن بیرون چوب یا سازه قرار میگیرد و این امکان را فراهم میکند تا بتوان آن را به راحتی از درون سازه بیرون آورد.
میخ حلقهای
روی بدنه این میخ حلقههایی دارد که به آن کمک میکند تا به راحتی درون بافت سازه نفوذ کند اما به سادگی از آن خارج نمیشود. این میخ برای استفاده در قسمتهایی که تحت فشار قرار دارند ایده آل است زیرا حالت حلقهای این میخ از باز شدن الوارها جلوگیری میکند؛ به همین جهت از این میخ بیشتر برای کف پوش و روفینگ استفاده میشود. میخ حلقه ای به میخ مارپیچی یا مته ای هم معروف است.
میخ بنایی
میخ بنایی معمولا از جنس روی ساخته میشود تا به راحتی درون سطوح سخت نفوذ کند و زنگ نزند. این میخ با مقاومت بالا و قدرت زیاد برای اتصال سنگ و چوب مناسب است.
میخ سر بیضی
این میخ شباهت بسیار زیادی به میخ سر گرد دارد با این تفاوت که در اثر فشار زیاد، چوب را نمیشکند. سر این میخ هم سطح چوب قرار میگیرد و محل اتصالی صاف و هموار ایجاد میکند؛ به همین جهت از این میخ در کارهای نفیس که ظاهر کار اهمیت بالایی دارد استفاده میشود.
میخ پوششی
میخ پوششی یا پرداخت شباهت زیادی به میخ بی سر دارد با این تفاوت که قسمت انتهای آن مدور بوده و شکافی دارد که با استفاده از سنبه میتوان آن را به درون بافت سازه فرو کرد و روی آن را با بتونه پوشاند. از این میخ بیشتر برای نصب چهارچوب و پنجره استفاده میشود.
میخ نواری
میخ نواری ابعاد و انواع مختلفی دارد که بسته به نوع کار میتوانید مدل مناسب را انتخاب کنید. میخ دندهای، متهای و ساده همگی از انواع میخ نواری است. یکی از انواع میخ نواری، دندهای است که روی آن حلقههایی داشته و به درون بافت چوب نفوذ میکند. میخ متهای، سری شیاردار داشته که باعث فرو رفتن میخ به صورت چرخشی درون چوب شده و به راحتی بیرون نمیآید.
میخ نواری ساده برای اتصال قطعات چوبی در جعبه، پالت بسته بندی و … استفاده میشود. از مزایای میخ نواری میتوان به افزایش سرعت کار، تقویت و استحکام بالا و کاهش ضایعات صنعتی اشاره کرد.
میخ سوزنی یا میخ شانهای
میخ شانهای یا میخ سوزنی که بیشتر برای استفاده با دستگاه میخ کوب استفاده میشود، با سرعت و دقت بسیار بالا قطعات چوبی را به هم متصل میکند. گل میخ شانهای بسیار کوچک است به همین جهت رنگ آمیزی آن بسیار ساده است.
جنس میخ
اولین چیزی که باید در بررسی خود مد نظر قرار دهید، ظاهر و جنس میخ است. بیشتر میخها استیل براق یا گالوانیزه هستند. میخ گالوانیزه در برابر رطوبت مقاوم است. در مورد چوبهای سخت که پس از پایان نجاری رنگ آمیزی میشود باید از میخ گالوانیزه مخصوص استفاده کنید.
میخ را میتوان از جنسهای مختلفی مانند برنج، مس، آلومینیوم، فولاد، فولاد ضد زنگ و … تهیه کرد. اغلب میخهای استیل روکش دارند و جنس روکش بسیاری از میخها وینیل بوده که باعث میشود میخ به نرمی درون بافت چوب فرو برود. انواعی از میخ، روکشی از جنس فسفات دارند که عملکرد میخ را افزایش میدهند. اگر میخی روکش نداشته باشد به آن میخ بدون روکش یا میخ سبک میگویند.
اندازه میخ
در سده 1600 برای اندازه گیری میخ ها از واژه پنی استفاده می شد به این ترتیب که اگر 100 عدد میخ 4 پنی ارزش داشت به آن میخ 4d و اگر 100 عدد میخ 5 پنی ارزش داشت به آن میخ 5d گفته می شد. اگرچه این اندازه گیری بسیار قدیمی است اما هنوز در ایالت متحده امریکا از آن استفاده می شود.
به طور کلی طول میخ 4d تقریبا برابر 38 میلی متر و 16d برابر 88 میلی متر است.
واژه 30 × 2 بیانگر آن است که طول میخ 30 میلی متر(بدون در نظر گرفتن سر میخ) و قطر آن برابر 2 میلی متر است.
میخ کاری
هنگام استفاده از چکش در پروژه های چوبی، مواظب سر میخ یعنی قسمتی از میخ که روی چوب قرار می گیرد و دیده می شود باشید و از اعمال نیروی زیاد که منجر به فرو رفتن میخ درون چوب می شود جلوگیری کنید.
انتخاب میخ مناسب با توجه به نوع کار و پروژه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. امیدواریم با جمع آوری راهنمای فوق توانسته باشیم شما را در این زمینه کمک کرده باشیم.
معرفی انواع میخ نجاری
- میخ بی سر
- میخ دوسر
- میخ معمولی سر پهن
- میخ مار پیچ