نکاتی درباره تعمیر و نگهداری ابزار و ماشین‌های نجاری

نگهداری درست از ماشین‌آلات و ابزار ضامن طول عمر آن‌ها است. وقتی صحبت از ابزار می‌شود یکی از نکاتی که اهمیت پیدا می‌کند، طریقه نگهداری درست از آن‌ها است زیرا با نگهداری درست می‌توان عمر و کارایی آن‌ها را بهبود داد. چکاپ موتور، قطعات اتصال مخصوص، اجزای مصرفی و … همگی از اهمیت بالایی برخوردارند که باید در بررسی‌ها مورد توجه قرار بگیرند. هیچ‌کس نمی‌خواهد ماشین‌آلات و ابزار در اثر نگهداری نادرست خراب شود؛ برای این کار لازم است از ابزار به‌خوبی نگهداری کنیم. در ادامه به بررسی مهم‌ترین موارد برای نگهداری از ابزار می‌پردازیم:

 

چک کردن میزان روغن و روغن‌کاری صحیح

 

اهمیت روغن برای موتور مانند خون برای بدن است. چک کردن میزان روغن برای ماشین‌هایی که مدام استفاده می‌شوند اهمیت ویژه‌ای دارد ازاین‌رو بهتر است سطح روغن آن‌ها مرتباً مثلاً هفته‌ای یک‌بار بررسی شود.

اجزای متحرک ماشین‌ها باید به‌خوبی روغن‌کاری شوند تا از کار کردن بیش‌ازحد موتور و آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری شود. اگر ماشین به‌خوبی روغن‌کاری نشود در بلندمدت دچار فرسایش می‌شود و حتی ممکن است از کار بیافتد.

 

تیز کردن اجزای اصلی ماشین

 

وظیفه اصلی بعضی از ماشین‌ها تیز کردن، بریدن، قطعه‌قطعه کردن یا تکه‌تکه کردن است. اجزا اصلی ماشین‌هایی که به این منظور استفاده می‌شوند باید همیشه تیز باشند. اگر از اجزا اصلی این ماشین‌ها که اغلب تیغه، مته و کاتر است به‌خوبی نگهداری شود و تیز باشند برش‌هایی دقیق و درست روی کار ایجاد می‌کنند اما اگر کند باشند نمی‌توانند وظیفه خود را به‌درستی انجام دهند و درنهایت روی قطعه کار اثر می‌گذارد و ممکن است نتیجه دلخواهتان حاصل نشود.

 

چک کردن اتصالات

 

خراب شدن اتصالات یا تنظیمات دستگاه از اتفاق‌هایی است که هیچ‌کس دوست ندارد برای ماشین‌آلات یا ابزار اتفاق بیافتد. تغییر تنظیمات دستگاه می‌تواند روی نتیجه کار شما اثر بگذارد و گاهی آن را خراب کند. برای چک کردن تنظیمات دستگاه کافی است چند آزمایش ساده انجام دهید و نتایج آزمایش را اندازه‌گیری و بررسی کنید تا از تنظیم بودن دستگاه اطمینان حاصل کنید. اگر تنظیمات دستگاه شما خراب شده است باید دوباره آن را تنظیم کنید تا نتیجه مطلوب ایجاد شود.

 

تمیز بودن ماشین‌آلات و ابزار

 

اگرچه تمیز بودن ابزار از نکاتی است که به‌آسانی قابل تشخیص است اما باید به‌طور منظم آن را بررسی کنید. با تمیز کردن دستگاه به‌صورت روزانه یا هفتگی مطمئن خواهید شد که دستگاه شما با حداکثر توان و کارایی کار می‌کند. آسیب‌هایی که در اثر کثیفی دستگاه اتفاق می‌افتد در بلندمدت باعث شکستن یا خرابی دستگاه می‌شود. برای مثال گرد و غبار روی دستگاه در بلندمدت موجب زنگ زدن دستگاه و درنتیجه خرابی آن می‌شود.

 

نگهداری از قطعات و لوازم جانبی

 

هیچ‌کس نمی‌خواهد هیچ قطعه‌ای در اثر سهل‌انگاری خراب شود. یکی از نکاتی که برای تعمیر و نگهداری ماشین‌ها مهم است، چک کردن تمام قطعات و لوازم جانبی دستگاه است. برای این کار باید از عمل کرد درست و نحوه قرارگیری درست اجزا در جای خود مطمئن شد.

در این مورد می‌توانید از حواس پنج‌گانه خود کمک بگیرید و مشکلات احتمالی را تشخیص دهید. صدای عجیب، بوی متفاوت یا لغزش بی‌جا نشانه‌هایی از یک مشکل می‌توانند باشند. بعضی از مشکلات اگر زود تشخیص داده شوند به‌راحتی قابل تعمیر شدن هستند. بهتر است برای این کار یک لیست تهیه کنید و تمام موارد را در آن ثبت کنید.

 

تدوین برنامه منظم برای نگهداری از ماشین‌های نجاری برحسب میزان استفاده از آن‌ها

 

بعضی افراد برای تعمیر و نگهداری ماشین‌ها برنامه خاصی ندارند و منتظر می‌مانند تا پس از خراب شدن، آن را تعمیر کنند یا قطعه آن را تعویض کنند؛ اما نکته‌ای که مهم است این است که اگر از ابتدا برنامه‌ای منظم برای تعمیر و نگهداری ماشین‌آلات خود داشته باشید هیچ‌گاه تعمیر آن به تعویق نمی‌افتد یا فراموش نمی‌شود.

برنامه‌ای که برای تعمیر و نگهداری ماشین‌آلات در نظر می‌گیرید باید برحسب میزان استفاده از آن وسیله باشد. برای مثال اگر از ماشینی هرروز ۸ ساعت استفاده می‌کنید باید آن را هر ۶ ماه یک‌بار چکاپ کنید اما اگر از همان ماشین به‌صورت سه نوبت استفاده می‌کنید باید هر ۳ ماه یک‌بار یا بیشتر آن را چکاپ و در صورت لزوم تعمیر کنید. به‌طورکلی هرچه از ماشینی بیشتر استفاده می‌کنید، باید بیشتر و در فواصل زمانی کمتری آن را چکاپ، تعمیر و نگهداری کنید.

 

از نحوه صحیح نگهداری از ماشین‌آلات مطمئن شوید

 

هر ماشینی نحوه نگهداری خاصی دارد که باید رعایت شود. برای مثال روغن برای موتور به‌منزله خون برای بدن است؛ اما در صورت روغن‌کاری نادرست چربی و کثیفی در دستگاه جمع می‌شود و در بلندمدت مانع حرکت چرخ‌دنده‌ها و دیگر اجزا می‌شود و درنتیجه باعث وارد شدن آسیب جدی به دستگاه می‌شود. اگر از نحوه صحیح نگهداری از ماشین‌آلات مطمئن نیستید بهتر است از تکنسین یا فرد متخصص کمک بگیرید.

 

قطعات و لوازم جانبی ضروری را جداگانه تهیه و نگهداری کنید

 

بهترین کار این است که قطعه‌های مورد نیاز ماشین‌آلات و ابزار را جداگانه و پیش‌ازاین که لازم شود، خریداری کنید. از تکنسین یا فرد متخصص بخواهید تا لیست قطعات هر دستگاه را به‌طور جداگانه تهیه کند و در اختیار شما قرار دهد. البته نیازی نیست که تمام قطعات لیست را تهیه کنید، فقط کافی است تعدادی از آن‌ها که بیشتر مورد نیاز و ضروری است خریداری کنید. اگر قطعات را به‌صورت عمده تهیه کنید می‌توانید در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید.

 

زمانی را صرف آموزش کارمندان خود کنید

 

سعی کنید زمانی را صرف آموزش کارمندان خود کنید تا آن‌ها از تعمیرکار حرفه‌ای ماشین‌آلات راه‌های تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها را یاد بگیرند. بهترین روش این است که زمانی که تعمیرکار مشغول تعمیر کردن ماشین است کارمندان کنار آن‌ها بایستند، کار آن‌ها را ببینند و سؤال بپرسند. با این کار به‌مرورزمان کارمند شما می‌تواند به‌تنهایی مشکلات ساده را حل کند و در صورت لزوم به تعمیرکار زنگ بزند.

 

تهیه لیست گزارش از سرویس‌های انجام شده روی ماشین‌آلات

 

تدوین برنامه منظم برای نگهداری از ماشین‌ها برحسب میزان استفاده از اهمیت خاصی برخوردار است اما مهم‌تر از آن ثبت اطلاعات است. این جزییات تنها به تاریخ محدود نمی‌شود بلکه باید اطلاعات و جزییات دقیق کاری که روی ماشین انجام شده است و قطعه‌ای که تعویض شده است کاملاً دقیق بیان شود. این چک‌لیست به‌خوبی نشان می‌دهد که کارمند شما لازم است چه نکاتی را بیشتر مورد توجه قرار دهد.

 

۰/۵ (۰ نظرات)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *