با استفاده از میز دریل ستونی که قابلیت تغییر زاویه را دارند میتوان با هر زاویهای در قطعه کار حفره ایجاد کرد. هر چند که با افزایش زاویه، ایجاد سوراخ با استفاده از متههای نوکتیز (Brad-point bit) و متههای مارپیچ (Twist bit) با دشواری همراه خواهد بود. پیش از شروع سوراخکاری قطعه کار و محل مورد نظر جهت سوراخکاری را درست در زیر نوک مته قرار دهید در غیر این صورت ممکن است به قطعه کار یا میز دریل آسیب برسانید. برای افزایش دقت کار لازم است قطعه کار را با گیره به میز دریل مهار کرد. برای بهترین نتیجه لازم است تا ترکیبی مناسب از سرعت دریل و فشار مناسب اهرمهای پیشروی را اعمال کرد. سوراخکاری با سرعت بیش از حد دستگاه و یا فشار زیاد اهرمهای دستگاه ممکن است منجر به ایجاد آثار سوختگی روی سطح چوب و تیرهتر شدن رنگ چوب شود. سرعت پایین دستگاه نیز از کیفیت سوراخهای ایجاد شده خواهد کاست. با یافتن ترکیب مناسبی از سرعت دستگاه و همچنین سرعت پیشروی در قطعه کار و اعمال آن میتوان بدون وقفه و با نهایت دقت فرآیند سوراخکاری را انجام داد.
به منظور پیشگیری از متلاشی شدن قطعه کار در محل خروج مته از آن، به خصوص به هنگام کار با نئوپان و ام دی اف، باید یک قطعه چوب را درست زیر قطعه کار و محل مورد نظر جهت سوراخکاری قرار داد و سپس قطعه کار را روی آن با گیره و یا پیچدستی محکم بست. محل مورد نظر را علامتگذاری کرده و به حرکت دادن اهرمهای پیشروی قطعه کار را سوراخ نمایید. از اعمال فشار بیش از اندازه به اهرمهای پیشروی، که در نتیجهی آن فشار بیشتری از مته به قطعه کار وارد میشود پرهیز نمایید. در حین برش هر از گاهی مته را به سمت بالا برگردانید تا تراشهها و گرد چوب از داخل سوراخ ایجاد شده خارج گردد. اگر در هنگام برش قطعه کار شروع به دود کردن نمود، سرعت دستگاه را کاهش دهید.
سوراخ کاری تا عمقی مشخص از قطعه کار با استفاده از دریل ستونی
به منظور سوراخ کاری با عمقی مشخص و یا ایجاد یک سوراخ پنهان –یعنی سوراخی که به طور کامل از قطعه کار عبور نمیکتد- ابتدا روی لبه قطعه کار را به اندازه عمق مورد نظر علامتگذاری کنید. سپس به کمک اهرمهای پیشروی مته را تا جایی پایین آورید که نوک مته به علامت روی لبه قطعه کار همتراز گردد. در این حالت اهرم پیشروی را با یک دست نگه داشته و با دست دیگر پیچ قرار گرفته روی آن را محکم می کنیم تا به هنگام سوراخکاری نوک مته از میزان علامتگذاری شده پایینتر نرود. سپس سوراخکاری را انجام دهید.
البته روشی سادهتر نیز برای سوراخکاری با عمق مشخص نیز وجود دارد. بدین صورت که عمق سوراخ مورد نظر را تعیین کرده و با خطکش، گونیا و یا متر روی مته اندازهگیری کنید. لازم به ذکر است که اندازهگیری روی مته میبایست از سمت نوک مته صورت گیرد. پس از آن، در محل مورد نظر روی مته تکهای چسب –ترجیحاً چسب برق، به دلیل مقاومت بیشتر در مقابل حرارت مته در حین سوراخکاری- را روی مته میچسبانیم تا به عنوان یک راهنما عمل کرده و هنگامی که لبه چسب به قطعه کار رسید سوراخکاری را متوقف مینماییم.
ایجاد سوراخهای زاویه دار در قطعه کار با استفاده از دریل ستونی
ابتدا یک مته بلند را در سه نظام قرار دهید. سپس زاویه مورد نظر را روی یک گونیای تاشو علامتگذاری کرده و گیرههای زیر میز را باز کرده تا بتوانید زاویه میز را تغییر دهید. اهرمهای پیشروی را بچرخانید تا نوک مته در پایینترین حالت خود قرار گرفته و روی سطح میز دستگاه قرار گیرد. در این حالت یک لبه گونیای تاشو را مماس با مته نگه داشته و سطح میز دستگاه را نیز با لبه دیگر گونیا مماس کنید. سپس گیرههای زیر میز را محکم نمایید تا میز کار در حالت زاویه مورد نظر قرار بگیرد.
ایجاد سوراخهای عمیق با استفاده از دریل ستونی
حداکثر عمق سوراخی که میتوان با دریل ستونی با یک بار سوراخکاری ایجاد کرد در واقع همان طول مته خواهد بود که در حدود ۱۰ سانتیمتر میباشد. برای سوراخکاری با عمق بیشتر –در صورتی که عمق سوراخ از دو برابر طول مته کمتر باشد- فرآیند سوراخکاری را در دو مرحله مانند شکل زیر انجام دهید. ابتدا یک تخته کوچک چوبی را به میز کار با گیره بسته و در آن سوراخی ایجاد کنید. سپس قطعه کار را روی تخته قرار داده و در محل دلخواه سوراخی ایجاد نمایید. پس از آن، یک قطعه چوب دوبل را در سوراخ ایجاد شده روی تخته چوب قرار داده و قطعه کار را نیز از محل سوراخ شده به نحوی روی چوب دوبل قرار دهید که چوب دوبل وارد قطعه کار شود. سپس سوراخکاری را یک بار دیگر انجام دهید. استفاده از چوب دوبل در واقع هم راستا بودنِ هر دو سوراخ را تضمین مینماید.
ایجاد سوراخ در قطعات استوانهای شکل با استفاده از دریل ستونی
سادهترین راه برای ایجاد سوراخ در قطعات استوانهای شکل استفاده از یک قالب دستساز V شکل است. برای ساخت این قالب V شکل کافی است تا قطعهای با مقطع مربع ۵ در ۵ سانتیمتر را از قطر مربع با استفاده از اره نواری و یا اره رومیزی به دو قسمت تقسیم نموده و به نحوی به یکدیگر متصل کنید تا در کنار هم تشکیل یک قالب V شکل را بدهند. قالب را روی یک تخته کوچک چوب یا نئوپان بچسبانید تا بستن آن به میز دستگاه با سهولت بیشتری صورت گیرد. تختهای که قالب V شکل روی آن چسبانده شده است را به نحوی به میز دستگاه با گیره ببندید تا نوک مته درست در وسط قالب V شکل قرار گیرد. قطعه استوانهای شکل را روی قالب V شکل قرار داده و فرآیند سوراخکاری را انجام دهید.