انواع پارکت و مزایا و معایب آن

در دکوراسیون هیچ چیزی سخت‌ تر و چالش برانگیزتر از انتخاب و جایگزینی پارکت مناسب برای خانه نیست. تغییر رنگ دیوار، افزودن اکسسوری اتاق یا آشپزخانه و … ، یا حتی تعویض مبلمان هیچ‌کدام به اندازه تعویض پارکت نمی‌تواند سخت و پرهزینه باشد.

اما قرار نیست برای همیشه با پارکت فرسوده و رنگ و رو رفته خانه خود کنار بیایید. بلکه می‌توانید از بین انواع مختلف پارکت که در ادامه مطلب معرفی شده مناسب‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین را انتخاب و جایگزین کنید.

پارکت‌ها انواع گوناگونی دارند و هر کدام از آن‌ها برای فضای خاصی مناسب هستند. به عنوان مثال پارکتی که برای آشپزخانه مناسب است را نمی‌توان برای فضای دیگری به کار برد. بنابراین قبل از انتخاب پارکت ابتدا درباره انواع پارکت، مزایا و معایب و هزینه‌های آن تحقیق کنید تا بتوانید پارکت مناسب فضا و بودجه خود پیدا کنید.

انواع پارکت

پارکتی که برای تمام اتاق‌ ها مناسب باشد وجود ندارد. به عنوان مثال چوب سخت به علت ظاهر گرم و کلاسیکی که دارد بسیار محبوب است؛ اما در برابر رطوبت و کاربرد سنگین مقاومت ندارد. در ادامه با انواع پارکت، مزایا و معایب و نوع کاربردشان آشنا شوید.

چوب سخت

پارکت سالید یا تمام چوب یکی از رایج‌ترین پارکت‌ها بوده که به راحتی نصب می‌شود. پارکت چوب سخت دارای تخته چوب‌ هایی با ضخامت 2 سانتیمتری است که با میخ به کف چوبی نصب می‌شود.

پارکت چوب سخت

انواع پارکت چوب سخت

پارکت سالید یا تمام چوب به شکل نوارهای چوبی به پهنای 3.5 الی 6 سانتی‌متر و تخته‌هایی با ضخامت 10 الی 20 سانتی‌متر وجود دارد. این نوع پارکت از انواع چوب از بلوط و افرا گرفته تا گیلاس برزیلی تولید می‌شود.

پارکت سالید یا چوبی

پارکت چوبی را می‌توان هم پرداخت شده و هم بدون پرداخت پارکت تهیه کرد. اگر نوع بدون پرداخت را انتخاب کنید باید خودتان آن را سنباده و پرداخت کنید. از مزایای پارکت‌های پرداخت شده هزینه کمتر و دوام بیشتر است.

مزایای پارکت چوب سخت

پارکت سالید به علت این که برای هر سبک دکوراسیونی مناسب است از محبوبیت خاصی برخوردار است. از طرفی دوام و طول عمر بالایی داشته و تا 5 بار قابلیت پرداخت مجدد دارند. به گفته کارشناسان پارکت سالید یا تمام چوب ارزش ملک را بالا می‌برد. پارکت چوبی به راحتی با جارو و طی تمیز می‌شود و خودتان می‌توانید با هزینه کمتری آن را نصب کنید.

معایب پارکت چوب سخت

یکی از بزرگ‌ ترین معایب پارکت چوبی مقاومت پایین آن در شرایط سخت است. به عنوان مثال اگر در معرض رطوبت قرار بگیرد پیچ و تاب برمی‌دارد؛ به همین دلیل نمی‌تواند گزینه مناسبی برای حمام یا آشپزخانه باشد. همچنین با تغییر دما متورم می‌شود و در برابر خراشیدگی بسیار حساس است. در نتیجه برای حفظ ظاهر باید هر 10 سال یک بار پرداخت شود.

نوع کاربرد پارکت چوب سخت

پارکت چوبی برای فضایی که رفت و آمد زیادی ندارد مناسب است. مثل اتاق خواب، پذیرایی یا نشیمن. برخی از این پارکت در آشپزخانه استفاده می‌کنند؛ اما توصیه کارشناسان این است که پارکت سالید ظرفیت تحمل ضربه‌ های میز و صندلی یا افتادن اشیاء را ندارد و زود خراشیده می‌شود.

چوب مهندسی شده

چوب مهندسی شده شباهت زیادی به چوب سخت دارد اما روش ساخت آن کاملا متفاوت است. رویه این پارکت از یک لایه نازک چوب طبیعی و لایه‌ های زیرین از جنس پلای وود است.

چوب مهندسی شده

این روش ساخت پارکت را مقرون به صرفه و محکم‌تر می‌کند. برخی از چوب‌ های مهندسی شده از ترکیب چوب بازیافتی و پودرسنگ تولید می‌شود که می‌توان گفت استحکام بیشتری نیز دارد.

انواع پارکت چوب مهندسی شده

چوب مهندسی شده نیز مانند چوب سخت در بافت و اندازه‌های مختلفی تولید می‌شود. این پارکت را می‌توان مانند پارکت سنتی با میخ یا با چسب یا به صورت شناور نصب کرد. برخی از پارکت‌های مهندسی شده دارای فاق و زبانه بوده و به صورت کلیکی بدون نیاز به میخ یا چسب نصب می‌شود.

مزایای پارکت مهندسی شده

پارکت مهندسی شده با ظاهری مشابه چوب سخت اما با قیمتی ارزان‌تر و مقاومت بیشتر در برابر خراشیدگی و ضربه عرضه می‌شود. این پارکت محکم‌تر از چوب سخت بوده و حساسیت کمتری نسبت به تغییرات دما و رطوبت دارد. به همین دلیل می‌تواند گزینه مناسبی برای طبقه زیرزمین باشد.

بسیاری از پارکت‌ های مهندسی شده را می‌توان مستقیما روی بتن نصب کرد. بعضی از آن‌ ها نیز به قدری صاف و مسطح هستند که می‌توان بدون نیاز به جدا کردن پارکت‌ های قدیمی روی آن‌ها نصب کرد.

معایب پارکت مهندسی شده

پارکت مهندسی شده نیز مانند چوب سخت به راحتی خراشیده می‌شود و به علت این که بیشتر از 1 الی 3 مرتبه قابلیت پرداخت ندارد دوام چندانی نیز نمی‌تواند داشته باشد.

نوع کاربرد پارکت مهندسی شده

کاربرد پارکت مهندسی شده نیز مانند چوب سخت بوده و به علاوه برای طبقات زیرزمین نیز مناسب است.

پارکت بامبو

بامبو یکی از گیاهان سریع الرشدی است که سازگار با محیط زیست بوده و می‌توان از آن پارکتی با ظاهر شبیه چوب سخت تولید کرد.

انواع پارکت بامبو

پارکت بامبو درست مثل چوب سخت به دو شکل نوارهای سالید یا تمام چوب و تخته‌های مهندسی شده موجود است. پارکت بامبو با بافت یکدست دارای نوارهای تیره‌تری در سرتاسر تخته چوبی است که گره‌های چوب را نمایش می‌دهد.

کفپوش بامبو

پارکت بامبو با بافت عمودی دارای نوارهای بسیار باریک و بلندی است که نزدیک هم قرار گرفته‌اند و بافت عرضی بامبو پر از نوارهای کوتاه و کوچک است.

مزایای پارکت بامبو

پارکت بامبو مانند چوب مهندسی شده بسیار سخت و بادوام بوده و نصب بسیار آسانی دارد. بامبو سازگار با محیط زیست است. سریع‌تر از درختان دیگر رشد می‌کند، سریع‌تر کربن جذب می‌کند و در شرایط آب و هوایی مختلف نیز رشد می‌کند.

معایب پارکت بامبو

بسیاری از کشاورزان بامبو از کود و سموم دفع آفات شیمیایی استفاده می‌کنند که به محیط زیست آسیب می‌رساند. بسیاری از تولیدکنندگان پارکت بامبو نیز از چسب‌ های حاوی فرمالدئید استفاده می‌کنند که برای سلامتی انسان مضر است. به علاوه پارکت های بامبو از لحاظ دوام متفاوت هستند و نوع ارزان قیمت آن نسبت به خراشیدگی بسیار حساس است.

نوع کاربرد پارکت بامبو

پارکت بامبو مانند چوب برای اتاق پذیرایی، راهرو و اتاق خواب مناسب است و استحکام آن به قدری نیست که بتوان برای آشپزخانه استفاده کرد.

کفپوش لمینت

پارکت لمینت مانند چوب مهندسی شده به صورت روکش نازکی روی لایه‌های پلای‌وود یا الیاف فشرده تولید می‌شود.

کفپوش لمینتانواع پارکت لمینت

پارکت لمینت هم به شکل ورقه ورقه و هم کاشی موجود است و غالبا به شکل شناور نصب می‌شوند؛ به صورتی که می‌توان با میخ یا چسب آن را روی پارکت‌های قدیمی نصب کرد.

مزایای پارکت لمینت

پارکت لمینت از نظر ظاهری شباهت زیادی به چوب دارد اما ارزان‌تر است. به علاوه نسبت به چوب مقاومت بیشتری در برابر خراشیدگی دارد. تمیز کردن پارکت لمینت آسان بوده و نیاز به نگهداری چندانی ندارد.

معایب پارکت لمینت

پارکت لمینت در صورت رطوبت لیز می‌شود و اگر رطوبت به مدت طولانی روی آن بماند به لایه‌های زیرین نفوذ کرده و پارکت ورم می‌کند. پارکت لمینت در صورت فرسودگی قابل ترمیم نبوده و باید تعویض شود.

نوع کاربرد پارکت لمینت

پارکت لمینت برای مکان‌هایی که رفت و آمد زیادی دارد مثل آشپزخانه و اتاق بازی مناسب است. بهتر است از این پارکت در فضاهای مرطوب مثل حمام و اتاق شستشو استفاده نشود.

کفپوش وینیل

وینیل پارکت انعطاف‌ پذیری است که نسبت به چوب سخت کمی نرم‌تر است. این پارکت از یک لایه PVC روی لایه نمد ساخته می‌شود. نوع دیگری از وینیل وجود دارد که شامل یک لایه فوم است و هنگام راه رفتن روی آن احساس آرامش بیشتری خواهید داشت. پارکت‌ های وینیل ضخیم‌تر از نظر بافت و تکسچر ظاهری شباهت بیشتری به چوب یا سنگ دارد.

انواع پارکت وینیل

وینیل ورقه‌ای، به شکل ورقه وسیعی است که باید آن را به اندازه دلخواه برش داده و به سطح موردنظر بچسبانید. این پارکت به شکل تخته‌ های کلیکی نیز موجود است که باید به سطح موردنظر چسبانده شود.

کفپوش وینیل

برخی از پارکت‌های وینیل نیز در قسمت زیرین دارای برچسب هستند و هنگام نصب نیازی به چسب ندارند.

مزایای پارکت وینیل

وینیل متریال سختی است که در مقابل رطوبت و رفت و آمد سنگین مقاومت بالایی دارد. هنگام راه رفتن روی پارکت وینیل آرامش بیشتری احساس می‌شود. به علاوه مقرون به صرفه و بادوام است.

این پارکت در رنگ‌ ها و طرح‌ های مختلفی عرضه می‌شود. وینیل تخته‌ای و برچسبی به آسانی نصب می‌شوند اما نصب وینیل ورقه‌ای کمی سخت است. این پارکت به آسانی تعمیر می‌شود و تمیزکردن آن نیز کار بسیار آسانی است.

معایب پارکت وینیل

پارکت وینیل به لحاظ کیفیت درجات مختلفی دارد و مدل‌ های ارزان آن تنوع رنگ و طرح زیادی ندارد. درست است که این پارکت دوام بالایی دارد، اما نسبت به دیگر کفپوش‌ ها مقاومت زیادی در برابر خراشیدگی ندارد و اگر بدون لایه زیرین مستقیم روی سطح نصب شود هنگام راه رفتن صدای توخالی ایجاد می‌کند.

یکی از بزرگ‌ترین معایب پارکت وینیل عدم سازگاری با محیط زیست است. PVC منبع فتالات است که در صنعت پلاستیک به کار برده می‌شود و استفاده از آن در اسباب بازی به علت آسیبی که به سلامت کودک می‌رساند منع شده است.

نوع کاربرد پارکت وینیل

پارکت وینیل برای آشپزخانه، حمام و هر فضایی که در معرض رطوبت قرار دارد مناسب است. به علاوه برای مکان‌های پررفت و آمد نیز به کاربرده می‌شود. این پارکت برای طبقات زیرزمین نیز مناسب است؛ زیرا در برابر رطوبت مقاوم بوده و به اندازه کاشی سرد نیست.

کفپوش‌ها انواع گوناگونی دارند و در این مقاله تنها به معرفی تعدادی از متداول‌ترین آن‌ها پرداخته شده است.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *