معرفی انواع مغار ( ابزاری برای کنده کاری روی چوب )

مغار نجاری یکی از ابزارهای حیاتی و لازم در حوزه‌ی کار با چوب است. نکته‌ی جالب اینجاست که مغار بر خلاف ارّه ، رنده ، سوراخ‌ کن و سایر ابزارآلاتی که مدل‌های برقی آن‌ ها تولید شده، تنها دستگاهی است که هنوز مدل جایگزین برقی برای آن ساخته نشده و کماکان به صورت دستی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این ابزار ساده اما پرکاربرد، از یک تیغه‌ ی فلزی تشکیل شده که دارای یک لبه‌ی برّنده و لبه‌ی دیگر آن به دسته‌ای چوبی یا پلاستیکی متصل شده است. شاید بتوان گفت مغار با ارزش‌ترین ابزار یک نجار است. این ابزار در برابر ضربات بی‌شمار و پرقدرت چکش دوام آورده و اضافات و زوائد چوب را از آن جدا می‌کند. از دیگر مزیت‌های این ابزار خوش‌دستی و وزن سبک آن را می‌توان نام برد.

هنگامی که مرحله‌ی قطع کردن قطعات چوب به بلندای دلخواه و برش‌های طولی دیگر به اتمام رسید، از مغار برای قائمه ساختن زوایای بیرونی، تمیزکاری و همچنین آماده‌سازی قطعات برش‌خورده برای اتصالات مورد نظر استفاده می‌شود. کیفیت کار به دست آمده به کیفیت مغار و همچنین تیز بودن نوک تیغه‌ی آن بستگی دارد.

نکته‌ای که هنگام خرید مغار اهمیت دارد چک کردن پشت و روی آن و اطمینان از مسطح بودن آن به خصوص در پشت لبه است. اهمیت مسطح و یک‌دست بودن پشت تیغه‌ی مغار وقتی نمایان می‌شود که هنگام خالی کردن از سطح چوب یا گوشه‌ های آن، سطوحی کاملاً یک‌

نواخت و همچنین درست بر طبق اندازه‌گیری‌های صورت گرفته به دست می‌آید. جنس تیغه‌ی مغار می‌بایست از فولاد مرغوب باشد. مغارهای قدیمی و حتی زنگ‌زده نیز با زدودن زنگ از تیغه و همچنین تیز نمودن لبه‌ی آن کاملاً قابل استفاده خواهند بود.

به کمک مغار هم می‌توان در راستای الیاف چوب و هم عمود بر آن برش‌هایی را ایجاد کرد. ضمن اینکه عمق برش نیز کاملاٌ تحت کنترل است؛ می‌توان لایه‌ای بسیار ناچیز را از سطح چوب برداشت یا برشی به نسبت عمیق در سطح چوب ایجاد کرد. تیغه‌ی مغار تنها از یک طرف تیز می‌شود. معمولاً لبه‌ی برّنده آن دارای شیب 30 درجه نسبت به لبه‌ی صاف می‌باشد. اگر از مغار به خوبی مراقبت نموده و به موقع تیز شود، می‌توان سال‌های سال از آن بدون هیچ‌گونه مشکلی استفاده نمود.

معرفی انواع مغار نجاری

مغارهای تخت (Paring Chisels) پرکاربردترین نوع مغار می‌باشند. همان‌ گونه که از نام آن‌ ها برمی‌آید، دارای تیغه‌ای با لبه‌ی صاف هستند. با نزدیک شدن به لبه‌ی برّنده‌ی مغار های تخت، وجوه کناری نیز باریک‌ تر شده و این امکان را می‌دهند تا کنده‌کاری در کنج‌ ها یا در برخی اتصالات به سادگی انجام گیرد. برای ضربه‌ زدن به مغار های تخت نیز می‌ توان هم از چکش چوبی یا پلاستیکی و هم از ضربات کف دست مخالف در هنگام کنده‌کاری استفاده کرد.

معرفی انواع مغار نجاری

مغار های تخت دیگری نیز وجود دارند که برای کنده‌کاری مربوط به دستگاه زبانه زن بسیار مناسب‌ اند (Mortise Chisels). تفاوت این نوع مغارها با مغارهای تخت معمولی آن است که وجوه کناریِ تیغه کاملاً عمود بر سطح می‌باشد. با مقایسه‌ ی تصاویر مربوط به این دو نوع مغار از زاویه‌ی دید بالا این تفاوت کاملاً به چشم می‌آید.

 

مغار برای کارهای ظریف کاری

نوع دیگری از مغارهای تخت وجود دارند که به لحاظ ظاهری کاملاً شبیه به مغار تخت بوده و فقط طول آن‌ ها بلندتر است. این مغارها برای برداشتن مقادیر کمتر از سطح چوب یا ظریف‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. نکته‌ ی بسیار مهم در استفاده از این‌ گونه مغار آن است که به جهت طول بیشتر، انعطاف بیشتری نیز دارند و نباید با چکش به آن‌ها ضربه زد.

مغار سر کج

مغارهای سر کج نیز نوعی از مغارهای تخت هستند که لبه‌ی برّنده‌ ی آن‌ها زاویه‌ دار است. این مغارها بیشتر به منظور تمیزکاری و پاکسازی گوشه‌ها و کنج‌ها به کار می‌روند.

مغار نجاری سر کجمغار منبت کاری

جدا از مغارهای تخت که دارای لبه‌ی صاف هستند، مغارهای دیگری نیز وجود دارند که تیغه‌ی آن‌ها U و V شکل است. عمده کاربرد این‌گونه مغارها در حرفه‌ی منبّت‌کاری است. به همین جهت در کشور ما به دلیل سابقه‌ی طولانی منبّت‌کاری، بیشتر یافت می‌شوند.
مغارهای U شکل خود دارای دو نوع مختلف هستند: مغار نیم‌ باز که انحنای بسیار ملایمی دارد و مغار گلویی که حالتی مانند یک نیم‌دایره دارد.

مغارهایی که از روبه‌رو V هستند در کشور ما به مغار شفره شهرت دارند. مغار شفره در دو اندازه کوچک و بزرگ وجود دارد.
تصاویر زیر انواع مختلف مغارهای موجود را نشان می‌دهد. طول تیغه و پهنای آن عوامل تعیین‌کننده در کاربرد مغار هستند.


نوک مغار در اثر استفاده و نگهداری نامناسب به سرعت کند می‌شود. به همین علت، معمولاً مغارها را در کیف‌ های چرمی نگهداری می‌کنند که محافظی برای نوک آن‌ ها نیز هست. همچنین برای مغارهای با ابعاد مختلف، محافظ‌های پلاستیکی نیز وجود دارد که همانند غلافی از لبه‌ ی برّنده‌ی مغار محافظت می‌نماید.

انواع مغار نجاری

معرفی انواع مغار خراطی

مغار خراطی لوزی

مغار خراطی گرد سر تخت

مغار خراطی گرد سر تخت

مغار خراطی تخت سر کج

مغار خراطی کاسه تراش

مغار خراطی دایره

و …

دریل دستی از دیگر ابزارهای این دسته است که هنوز هم به دلیل مزایایی که دارد، هر چند به صورت محدود، اما همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال هنگامی که عمق سوراخ ایجاد شده بسیار حائز اهمیت است یا در هنگام سوراخ کردنِ لبه‌ای با ضخامت کم، استفاده از دریل دستی به دلیل کنترل بالای سرعت، می‌تواند انتخاب مناسب‌تری باشد.

نوین چوب فروشنده انوع ماشین آلات نجاری و ماشین آلات صفحه ای

نوین چوب فروشنده انواع ماشین آلات نجاری در تهران و شهرستان ها می باشد . توجه داشته باشید آموزش اپراتور برای استفاده درست از دستگاه، تأمین قطعات و خدمات پشتیبانی یک محصول از مواردی است که قبل از خرید این ماشین باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. تمامی محصولات ارائه شده توسط شرکت نوین چوب دارای یک سال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش است. آموزش اپراتور در محل کارگاه مشتری و توسط کارشناسان مجرب شرکت نوین چوب و به‌صورت حضوری انجام می‌پذیرد که این آموزش‌ها تا حصول اطمینان از فراگیری مشتری نسبت به عملکرد دستگاه ها در زمان استاندارد ادامه خواهد داشت. از محصولات نوین چوب می توان به خراطی ، سی ان سی چوب ، دستگاه پی وی سی و … اشاره کرد .

در صورت نیاز مشاوره جهت خرید این محصول به شما پیشنهاد می کنیم با شماره 02191001018 تماس حاصل نمایید، یا به اینستاگرام نوین چوب به آدرس novinchoobco دایرکت دهید تا مشاوران ما شما را بطور کامل راهنمایی کنند.

فهرست مطالب