هر چند که در نگاه اول ممکن است چنین به نظر آید که کف رنده دستگاهی ساده و بعضا کم اهمیت است، اما از دید درودگران ماهر و باتجربه این دستگاه نقشی حیاتی را در فرآیند تولید لوازم چوبی –که با تبدیل الوارهای زمخت و ناهموار به قطعات چوبی کاملا صاف و هموار آغاز میگردد- ایفا میکند.
کاربرد کف رنده ، تراشیدن و از بین بردن ذرات و تراشههای اضافی چوب از لبهها و سطوح قطعات چوبی و تبدیل کردن آنها به مواد اولیه چوبیِ کاملا مسطحی است که تمامی اندازهگیریها و برشها در جریان مراحل مختلف تولید روی آنها صورت میگیرد. به همین جهت وجود یک دستگاه کف رنده در کارگاه نجاری امری کاملا ضروری و بدیهی است. عدم وجود کف رنده در کارگاه فرآیند تولید را به مراتب طولانیتر نموده و همچنین در تولید انبوه دقت کار را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
کف رنده در زبان انگلیسی با نام جوینتر (Jointer) شناخته میشود. علت این نامگذاری آن است که در این دستگاه دو سطح جدا از هم، یعنی میز جلویی و عقبی، به وسیله توپی دستگاه –که حاوی تیغههای دستگاه میباشد- به هم مرتبط شده و گویی یک اتصال (Joint) را تشکیل میدهند.
اشکالات و خطاهایی که در مرحله رنده زدن قطعات چوبی رخ میدهد به صورت سلسلهوار تا تمامی مراحل بعدی فرآیند تولید، تاثیرات منفی خود را نمایان خواهند کرد. به عنوان مثال، تکه کردن قطعه چوبی که به طور کامل چهار تراش نشده و سطوح آن به درستی رندیده نشده باشد، در قطعات موجب بروز نقصی در قطعات برشخورده میگردد که در مراحل بعدی و به هنگام ساخت یک اتصال دقیق مانند کام و زبانه به چشم خواهد آمد. در گذشته، فرآیند رنده زدن و تولید قطعات چوبی چهارتراش با استفاده از رندههای دستی انجام میگرفت؛ فرآیندی بسیار دقیق و البته طاقتفرسا که وابسته به مهارت و تجربه بود.
امروزه درودگران برای این مرحله از فرآیند تولید بر دستگاه کف رنده تکیه میکنند که بسیار سریعتر، دقیقتر و همچنین بدون وقفه میتوان با آن کار کرد. اگرچه برای درک هر چه بهتر نحوه کارکرد کف رنده لازم است نحوه کار کردن با رنده دستی را نیز در نظر گرفت. دستگاه کف رنده مانند یک رنده دستیِ برعکس کار میکند، دارای تیغههای بسیار بزرگتری بوده که توسط یک موتور الکتریکی به حرکت در میآیند و فرآیند رندیدن را به جای سطح بالایی قطعه کار، روی سطح زیرین آن انجام میدهد.
اگر چه کاربرد اصلی یک کف رنده، تسطیح قطعات چوبی است اما محدود کردن آن تنها به همین کاربرد مانند آن است که از اره میزی فقط در جهت برشهای راسته قطعات استفاده شود. از کف رنده برای تسطیح قطعات چوبی پیچ خورده، اجرای اتصالات کنشکاف و همچنین شیبدار کردن سطح قطعات چوب استفاده میگردد. در شکل زیر یک قالب V شکل با پیچدستی به میز جلویی دستگاه (کارگیر) بسته شده است، و با رنده زدن گوشههای یک قطعه چوب مانند پایه یک صندلی میتوان گوشهها را تا اندازه دلخواه صاف کرد.
هنگام انتخاب یک کف رنده، دستگاهی را تهیه و خریداری کنید که هر دو میز آن (میز کارگیر و میز کارده) از قابلیت تنظیم ارتفاع برخوردار باشند. همچنین بهتر است گونیای دستگاه از استحکام لازم برخوردار بوده و در کنار آن بتوان زاویه قرارگیری آن را نیز تنظیم کرد. کف رندهها بر مبنای طول تیغههایشان دستهبندی میشوند. به بیان دیگر، طول تیغهها نشانگر عرض میز کف رنده و مهمتر از آن، نشاندهنده حداکثر عرض قطعهای است که دستگاه میتواند تسطیح کند. عمق برداشت از سطح چوب –که از حدود ۱ میلیمتر تا کمتر از ۱ سانتیمتر متغیر است- نیز وجه تمایزی دیگر در بین دستگاههای مختلف است. اما هنگامی که از بین تمام قابلیتهای کف رنده، از آن تنها در صاف کردن (نرم کردن) گوشههای قطعات چوبی استفاده مینمایید، عمق برداشت از سطح چوب تنها عامل مهم در ارتباط با دستگاه خواهد بود و حداکثر عرض میز کارگیر (میز جلویی دستگاه) نقشی در کارایی دستگاه نخواهد داشت.
هر چند که میتوان گفت کاربرد دستگاه کف رنده با دستگاه “گندگی” تا حدودی شبیه به هم است اما گاهی کاربرد آنها باهم اشتباه گرفته میشود. ذکر این نکته لازم است که با وجود کاربرد مشابه، اما این دو دستگاه متفاوت هستند و نمیتوان آنها را به جای هم مورد استفاده قرار داد. مهمترین کاربرد دستگاه گندگی که با دستگاه کف رنده قابل اجرا نیست، تسطیح یک روی قطعه کار به نحوی است که با روی دیگر آن موازی گردد. همچنین دستگاه گندگی معمولا عریضتر بوده و با استفاده از آن میتوان قطعات عریض تر چوب را تسطیح نمود. همانگونه که در شکل زیر ملاحظه میکنید، این دستگاه دو کاره دارای یک کف رنده در سمت راست و یک گندگی در سمت چپ بوده و دو کاربرد متفاوت را یکجا در اختیار قرار میدهد.
اجزای تشکیل دهنده کف رنده
یک کف رنده از میز کارگیر (میز جلویی) و میز کارده (میز عقبی) تشکیل شده که توسط یک توپی استوانهای شکل از یکدیگر جدا شدهاند. توپیها معمولا دارای سه تیغه هستند و با سرعتی معادل چند هزار دور در دقیقه به چرخش در میآیند. به منظور کارکرد صحیح کف رنده، میز کارده باید با تیغههای قرار گرفته در توپی هنگامی که در بالاترین موقعیت قرار گرفتهاند همتراز باشد. در دستگاه کف رندهای که در تصویر زیر مشاهده میکنید، میز کارده قابلیت تنظیم ارتفاع را دارا بوده تا بتوان آن را با تیغههای توپی همتراز نمود.
اما در مدلهایی که میز عقبی دستگاه ثابت است، باید توپی را بالا یا پایین برده تا تیغهها در بالاترین وضعیت با میز عقبی همتراز شوند. عمق برداشت از سطح چوب نیز با تنظیم ارتفاع میز کارگیر دستگاه امکانپذیر است. به این صورت که هر چه سطح میز کارگیر را پایینتر آورید عمق برداشت از سطح چوب نیز افزایش خواهد یافت.
گونیای دستگاه که برای هدایت قطعات کار مورد استفاده قرار میگیرد، به طور معمول با میز کارگیر زاویه ۹۰ درجه میسازد. در برخی مدلها نیز گونیا قابلیت تغییر زاویه را دارد و میتوان از آن برای صاف کردن گوشهها بهره برد.
نوین چوب فروشنده کف رنده
نوین چوب فروشنده انواع کف رنده در تهران و شهرستان ها می باشد . همچنین آموزش اپراتور برای استفاده درست از دستگاه، تأمین قطعات و خدمات پشتیبانی یک محصول از مواردی است که قبل از خرید این ماشین باید به آن توجه ویژهای داشته باشید. تمامی محصولات ارائه شده توسط شرکت نوین چوب دارای یک سال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش است.
آموزش اپراتور در محل کارگاه مشتری و توسط کارشناسان مجرب شرکت نوین چوب و بهصورت حضوری انجام میپذیرد که این آموزشها تا حصول اطمینان از فراگیری مشتری نسبت به عملکرد این ماشین در زمان استاندارد ادامه خواهد داشت. از دیگر محصولات نوین چوب می توان به گندگی ، دستگاه چند کاره ، سی ان سی ، خراطی و … اشاره کرد.
در صورت نیاز به مشاور جهت خرید این محصول با شماره 02191001018 تماس حاصل نمایید.